Toplista - Játékok kettesben - 10-6

írta: zogmund


Közzétéve: May 20, 2020 at 12:00 PM

Ez az első toplista.
Sokat gondolkodtam, hogy csináljak-e ilyen toplistákat, de végül is arra jutottam, hogy miért is ne? Igaz korántsem játszottam annyi játékkal, hogy azzal olyan számottevő szeletét lefedjem a társasjátékos tortának (BGG-n most 116 047 játék van fenn. Öööö. Szóval a fél fogunkra sem elég ez a szelet), de van annyi, hogy tudok listát felállítani, és nem mondjuk 7 játékból kellene egy top 10-es listát tákolni.

Lényeg a lényeg, hogy lesznek ilyenek, mégpedig sorrendet is felállítok! Ezt pedig úgy kell érteni, hogy ha most felsorolnád a témában az adott játékokat, hogy van x óránk, amit nem tudunk mennyi (azért x, ugye), azaz hány játék fér bele, melyiket venném elő először.
Szóval amik a végén vannak azok nem rosszak, ellenben jók! Csak most per pill (hangulat, kedv, régen játszottam már vele pedig de jó lenne stb) így részesítem előnyben őket.

Nem csak kétszemélyes játékokat lesznek itt, hanem olyanokat, amiket ketten is jó játszani.

Na elég a rizsa, csapjunk a lecsóba, és jöjjön annak a bizonyos szeletnek a krémje, legalábbis az egyik része. 10-6-ig!

10. Schotten Totten / Battle Line

Schotten Totten

Gyors, pörgős és olcsó (akár home made is megcsinálható) kártyajáték. 6 színben vannak a lapok 1-9-ig (Battle Line-ban 10-ig), egymással szemben kell erősebb kombinációját rakni 3 lapnak, és úgy elvinni az egyik, amiből összesen 9 van.
Van benne szerencse bőven, hogy milyen lapot húzol, de a legjobb benne, hogy logikázhatsz, hogy milyen lapok jöhetnek még fel és ez alapján melyik követ érdemes megcélozni.
A taktikai lapokkal "kicsit" megbolygathatod az állóvizet. Mondjuk kidobsz az ellenfeled egy lapját, leteszel egy plusz hetest, vagy egy joker kártyát, átrakod egyik lapodat stb.
A terrain kiegészítő (amit akár meg is lehet csinálni otthon) ötletesen színesíti a játékot, mindenképp ajánlom kipróbálásra!
6 éves kortól már bőven jól játszható.
Egymásnak feszülési időtartam: 20 perc
Összeveszési figyelmeztetés: alacsony (taktikai lapok nélkül :-) Azzal egy közepesnek mondanám)

9. Laser Chess / Khet - Lézer sakk

Laser Chess

Nagyon ötletes kis játék a lézer sakk. A körünkben egyet léphetünk, majd lőnünk kell az ágyúval. Megy a lézersugár, és ki tudja hol áll meg? Bizony! Nem egyszer előfordul, hogy véletlen saját bábudat lövöd ki :-)
A cél, hogy ki kell lőni az ellenfél "királyát", és ehhez különféle tükrös bábuk segítenek.
Kicsit a Strategohoz lehet hasonlítani (minden bábu csak egyet léphet, egy apró kivétellel), de nem annyira lassú, sőt. Egy-egy óvatlan lépés amivel az ellenfeledet segíted és már világít is pirosan a királyod.
Kell pár játék, mire megszokja az ember, hogyan is lehet benne taktikázni és főleg, hogy jól nézze át a saját lépését, próbalövés ugyanis (a szabálykönyv szerint) nincs.
Aki nem szereti ha van a játékban szerencsefaktor, annak ideális!
Egymásnak feszülési időtartam: 5-20 perc (gyakori a "na ez egy jó lövés lesz. A mindenit, kilőttem a saját emberem...", ezért nem egyszer tényleg nem több 5 percnél :-))
Összeveszési figyelmeztetés: alacsony (majdhogynem nincs)

8. Jaipur

Jaipur

Ki a legjobb kereskedő Jaipur városában? Kettőtök között fog eldőlni ebben az egyszerű, gyors kártyás játékban.
Van pár lap előtted, és választhatsz, vagy vásárolsz a kezedben levő lapokból vagy húzol új lapokat. De ha húzol, akkor esetleg az ellenfelednek még jobb lehetőségei lesznek?
Első ránézésre sok benne a szerencse, de ez csak a látszat! Mivel a játékot az nyeri (a jó kő-papír-olló szabály szerint!) aki előbb eléri a két nyertes kört, így hosszú távon a szerencse faktort szépen lehet kompenzálni.
Mondjuk ha játszotok egymás után 3-4 partit. Addigra már biztos. (Ha nem akkor jöhet a következő 3-4 parti ;-))
Szerintem a Battle Line, ben nagyobb szerepet kap a véletlen, valószínű azért is került előrébb.
Egymásnak feszülési időtartam: 20 perc
Összeveszési figyelmeztetés: alacsony (inkább a "sorsot" lehet hibáztatni, miért olyan lap jött, ami mindig pont az ellenfélnek jó?!)

7. LotR LCG

Lord of the Rings The Card Game

Az egyik leghosszabb és legnehezebb játék a listán. És ráadásul Living Card Game (LCG), azaz kistrillió kiegészítő van hozzá. Akit ez a két mondat elriaszt, az egyrészt már át is ugorhatja a lista képzeletbeli dobogó alsó fokán szereplő játékot, másrészt adjon még egy kis esélyt!
Ez ugyanis, a nevéből is láthatóan, a Gyűrűk Ura világában játszódik (nagyon erősen tematikusan!), kooperatív és izgalmas! Az LCG-nek meg van az az előnye, hogy nem csak játék közben érdekfeszítő, én legalábbis nagyon szeretem rendezgetni a paklimat, és mindig egy kicsit az aktuális küldetésnek megfelelően alakítani.
A játékban a könyv eseményei (vagy attól kicsit eltérő, de nagyon hasonlító) zajlanak, különböző, akár egymásra épülő - de szigorúan csak történeti szempontból - küldetésekre lehet vállalkozni. Összeállítjuk a saját paklinkat (vagy aki nem szeretné, annak vannak alap paklik is), és az adott történetnek megfelelő ellenfél paklit és már mehet is a játék.
Alapból két személyes, de jól lehet egyedül is játszani, illetve ha veszünk két alapjátékot, akkor akár már négyen is. Bár sok mindent egyszerre csinálunk a downtime azért megnő, mert több gaz Mordorival kell szembeszállni.
Mordori seregeknek feszülési időtartam: 45-60 perc
Összeveszési figyelmeztetés: semmi (max, hogy "Hogy húzhattál ilyen szerencsétlenül?!" típusú :-))

6. 7 Wonders: Duel - 7 Csoda: párbaj

7 Wonders: Duel

(igen, tudom, kihagytam a ziccert, hogy a 7 Wonders: Duel, nem a 7. a listán)
Az első (spoiler alert! de nem az utolsó) a listán ami egy másik játéknak a kétszemélyes változata. Ez a "másik játék" nevezetesen a 7 Wonders (pa-dum-tss), ami egy elég népszerű játék, adta magát a manapság is oly divatos "dualizálása", kérdés persze ilyenkor mindig az, hogy vajon sikerül-e megtartani a színvonalat.
Ebben az esetben elég erős versenyzővel akadt dolgunk, nemcsak megtartotta, de még emelte is!
A játékban 3 teljesen különféle módon lehet győzelmet elérni (mondjuk ebből kettő azért elég ritka), vagy izomból lenyomod a másikat (harcászat), vagy a tudósok segítségével (tudomány) vagy csak simán, ahogy szoktad (pontokkal).
Ez már önmagában elég patent, de ami még különlegesebbé teszi ezt a kártya játékot, hogy az adott korban (öt van három van belőlük, mint az egyszeri (ötháromszori) magyar királyfik) rendelkezésünkre álló kártyáknak egy jó része nem elérhető egyszerre, hanem vagy ellenfelünk vagy saját magunk tesszük elérhetővé. Ráadásul nagyjából a feléről nem is tudjuk pontosan mi. Ez nagyon érdekes döntéseket szülhet, hogy gyakorlatilag a saját körünkben hogyan próbáljuk meg "húzni" az időt, hogy a másik fedje fel/tegye elérhetővé nekünk azt a kártyát ami igazán kellene.
Erre a játékra viszont már nagyon igaz, hogy aki jártas benne, komoly előnnyel indul!
Egymásnak feszülési időtartam: 30 perc
Összeveszési figyelmeztetés: közepes

Nemsokára foly. köv :-)


7 Wonders Duel Jaipur The Lord of the Rings: The Card Game Laser Chess Toplista kétszemélyes játék Schotten Totten Batttle Line
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
1 - 1 =