Wingspan - madárkavalkád

írta: zogmund


Közzétéve: September 29, 2019 at 12:00 PM

Van egy játéktervező (Elizabeth Hargrave), aki nagyon szereti járni a természetet, és főként megfigyelni a madarakat. Gondolta összerakja a kettőt és csinál egy játékot a madarakról.

Hallottam olyanokat is, miszerint ez egy jó oktató játék. No mivel ilyenből (és itt most főként a "jó"-ra fektetném a hangsúlyt) nagyon kevés van, egyből felkeltette az érdeklődésemet. Ráadásul 2019 év gémerjátéka címet is megkapta a Spiel des Jahres-től!

Wingspan társasjáték

Nézzük milyen is lett!

Kezdjük ott, hogy látszik, Elizabeth nagggyon szereti a társasjátékokat! A külcsín minden igényt kielégít! Az egy dolog, hogy minőségi a kiadás (a kártyák, tokenek, grafikák), de még hasznos tárolókat is kapunk! Jó ez persze lehet nem tűnik olyan nagy dolognak, pedig szerintem csak az igazán komoly játékoknál figyelnek rendesen erre.

Kapunk műanyag tárolókat az egyes tokenekhez (élelmiszer, tojás), de a kártyák tárolására is egy szépen kialakított dobozka van, amit ráadásul a játékban is használunk.
Ezen felül jönnek még az extrák! Egyrészt jön a játékhoz egy könnyen összerakható kockatorony! Tudom ez teljesen felesleges, funkcióját tekintve, mégis én nagyon szeretem az ilyen apróságokat. Egyedivé teszik a kiadást, és az asztalon is jól mutat. Nem mellesleg az első kockatornyom :-)
Tetszett az is, hogy különböző színűek a tojások. Apróság, nincs is jelentősége a játékmenet szempontjából (persze ki tudja mit hoznak a kiegészítők), mégis olyan extra ami színesíti a játékot.

Madárlapokból meg rengeteg van. Tényleg! (Most megnéztem, 170 különböző madár) Amik szépek, színesek, egyediek.
Itt pedig el is érkeztünk a kis negatívumhoz. A bőség zavarának van ugyanis két nem előnyös aspektusa.
1.) A rengeteg lap miatt teljesen elveszik az oktató jellege. Nem is oktató a jó szó rá, inkább az ismeretterjesztő. Azért 170 madárról megtanulni az ábra alapján a nevét élőhelyét, pár paraméterét jó dolog lenne, csak ehhez ez a játék nem segít hozzá. A madarakat ugyanis nem is nagyon nézzük játék közben. Illetve mivel ilyen sok van nem is nagyon kerül elő ugyan az (egy játékban jó ha 20 madárral találkozunk).
A madarak "képessége" sem elég eltérő ahhoz, hogy nagyon meg tudjuk különböztetni őket.
2.) A játék egyik fő elme, a mechanika építés. Az viszont elég nehézkes, mert túl sok a lap, és amit az egyik játékban megtaláltunk, hogy jól kombóznak, az a másikban szinte biztos nem jön ki.
Jó lett volna egy komolyan pakliépítős aspektust belerakni, sokkal élvezetesebb lett volna.

A mechanika építés része viszont ötletes, és nekem tetszett. Egy akció kiválasztásakor minden korábban lerakott lapot is sorban végre lehet hajtani.
Bár olvastam már pár játékszabályt, ez egy kis fejtörést okozott, mire megértettem, hogyan működik.
Éppen ezért kezdő játékosoknak nem is nagyon ajánlom. Inkább a haladóbbak fogják értékelni.

Összességében egy dolgot kellett volna jobban átgondolni (a madárlapokra gondolok - akár azok számosságát, akár azok fajtáit, akár a játék közbeni felhasználását) ahhoz, hogy igazán nagyon üssön.
Így "csak" egy gyönyörűen kivitelezett, jó játék lett. De semmiképpen sem jó oktató/ismeretterjesztő játék.
7 / 10

Szabálymagyarázás: Mennyiségben nem olyan sok, egyedül a mechanika építés részt nehéz egy picit. ~10 perc.
Izgalom: Ahogy közeledünk egy-egy célkártya kiértékeléséhez úgy fokozódik, de nem az a nagyon mindatízkörömlerágó élmény. 7/10
Mélység: Stratégiázni, taktikázni lehet, szép mechanikákat is fel lehet építeni, amik jól muzsikálnak, de sajnos, mivel túl sok a lap, nem adja ki annyira, nehezen tudsz tervezni. Arra lehetne valami házi szabály, vagy saját pakli építés. 7/10
Külcsín: Gyönyörű! Szépek a grafikák, az állatrajzok, a tokenek. Igényesek a tárolók. Szép nagy kockák vannak hozzá. És, ha még nem említettem volna: van kockatorony! :-) 10/10

Játékosszám: 1-5 (3-4 a legjobb)
Játékidő: 40-70 perc (szerintem 60)
Kortól: 10 éves (szerintem 8-tól már bőven jó, de kell hozzá érettség, hogy élvezni is tudja)
BGG link


Ismertető Wingspan Pakli tervezés Mechanika építés 7/10
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
8 + 3 =