Mikkel kezdődött? - Stratego

írta: zogmund


Közzétéve: September 30, 2019 at 12:00 PM

Voltak régen azok a versenysakkok, hogy egy hosszúkás téglalap alakú dobozban a felcsavarható tábla és a két csapat bábui.
No valami ilyen formában volt meg nekünk anno a Stratego, az első kétszemélyes játék amit rongyosra játszottunk.
Miután már gyűjtöttem a társasjátékokat, akkor sokáig nem is gondolkodtam kétszemélyes játékokban, mert azok nem is társasjátékok. Pedig két meghatározó kétszemélyes volt a kezdetekkor. A Strageo az egyik.

Stratego

Talán ez volt az első absztrakt stratégiai játék (a sakk mellett persze) amivel játszottam. Hogy honnan volt meg arra már nem emlékszem. Csak azt tudom, hogy fenn volt a szekrény tetején, sárga volt a pálya és öntött műanyag lapos bábuk voltak hozzá.
Neten nem találtam képet hozzá (1946-os a játék, szóval megélt már pár kiadást), és mivel sajnos elveszett az a verzió, így nem is tudom megmutatni.

Többször jött át haverom és játszottunk vele, de ahogyan a Rizikóban is említettem, itt is Apa volt a király. Mindig azt mondta, ebben a játékban a legjobb taktika a védekezés. Hagyd, támadjon az ellenfél, te pedig védekezz rendesen és akkor te nyersz.
Próbáltuk megcáfolni ezt a tézist, kevés sikerrel :-)

Azt tudom, hogy sokáig rossz szabállyal játszottunk (persze lehet, hogy abban a szabálykönyvben máshogy volt leírva, de nem hiszem), és a felderítővel, ha megérintettél egy bábút, akkor az nem jelentett automatikus harcot, hanem csak meg kellett mutatnia és a felderítő visszalépett a kiindulási pontjára.
Sőt ha jól rémlik akkor még eleinte úgy játszottunk, hogyha a bomba felrobban, akkor az nem kerül le a játéktábláról, csak ha az aknász hatástalanítja. Aztán ezt szerintem hamar korrigáltuk.

Ezt csak azután tudtam meg, hogy 2006 tájékán újra vettem egy példányt, ami azóta is megvan, ezzel gyakorlatilag lefektetve a társasjáték gyűjtésem alapjait.
Történt, hogy pár nappal egy családi nyaralás előtt (Velencét látogattuk meg) gondolkodtam, hogy kellene vinni valami játékot.
Akkoriban még az ELTE Prog. Mat szakát gyűrtem és többször jártam a 4-es villamos végállomásánál levő Fehérvár úti Vásárcsarnokban. Itt láttam pár társasjátékot (kb 6-7 félét), és közöttük volt a Stratego is.
Egyből beugrottak a régi emlékek, a heves küzdelmek haverommal, Apával. Muszáj volt megvenni :-)

El is vittük, és nagyon jó szolgálatot tett az Öcsémmel, Húgommal töltött estéken. A mai napig megvan az a cetli amit Húgom akkor összeírt, hogy hogyan is kell jól felrakni kezdéshez a sereget :-)

Akkor vettem még egy számomra teljesen újszerű játékot, ami tulajdonképpen elindított ebben a társasjáték szenvedélyben. De ez már egy más történet és elbeszélésre egy másik alkalommal kerül sor :-)


Mikkel kezdődött? Stratego Kétszemélyes absztrakt stratégiai
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
1 + 1 =