Mit vegyél karácsonyra... ...Nekem :-) - Gamer társasok

írta: zogmund


Közzétéve: December 14, 2019 at 12:00 PM

Szoktak ilyen karácsonyi ötletlistákat összeállítani, hogy mi az amit ajánlanának másoknak.
Én azon gondolkodtam, hogy vajon én minek örülnék, mit kérnék karácsonyra. No nem azért, mert abban reménykedek, hogy hátha valamelyik kedves olvasó elpostázza nekem bratyiból (de, amúgy ebben, csak ez ilyen jó fordított pszichológia ;-)) hanem, mert szerintem nehezebb belőni, hogy másoknak mi lenne a jó. Ellenben, ha ismernek valamennyire (akár személyesen, akár csak a blogot olvasva), akkor könnyebben el tudják dönteni, hogy ami nekem tetszik, az neked is bejön-e.
Szóval nehezebb mindenkit ismerni mint, hogy aki kérdezi az ismerjen téged valamennyire.

No, hát ezért született meg így a karácsonyi lista, hátha ez is segít másoknak választani :-)
Most következzenek a gamer játékok! Ezek már nem azok, amiket bármilyen társaságban és bármikor elővennék. Hosszabbak, összetettebbek, mint az előző listában szereplők.
Itt már nem tudok olyan részletes paramétereket adni, mint az előző listában, lévén a legtöbbel még nem játszottam, csak utánaolvastam, mert érdekelt.

Lesznek kiegészítők is, nyilván ilyenkor az alapjáték ajánlott, ezzel hidalván át, hogy ami megvan nekem, azt nem kérem, de így mégis tudom "ajánlani" :-) Illetve lesz mindig egy plusz egy, hogy ha nem lenne meg, akkor kérném.

Stuffed Fables
Történetmesélős kooperatív játék, a nevével ellentétben nem csak a kisebb korosztálynak. Néhol kicsit creepy a történet meg a karakterek, ellenben nagyon jól kidolgozott. Ami szintén elmondható a minőségére is! Gyakorlatilag egy mesekönyven lehet végigjátszani a szó abban az értelmében is, hogy a könyv szolgáltatja a játéktáblát is.
Játékosszám: 2-4; Játékidő: 60-90 perc

Stuffed Fables

Near and Far
Ha már történetmesélős játék és mesekönyv, akkor itt egy másik alternatíva a Near and Far, igaz ez nem kooperatív. Régóta szemezek vele, több ok miatt is, az egyik talán meglepő, de mindenképp megemlíteném: A játék kiadója, rajzolója és tervezője is ugyan az a személy! Ryan Laukat és az ő kiadója a Red Raven Games. Eleve szép a játék, de még elég jókat olvastam is róla, és ez a teljesítmény mindenképp megérdemelné, hogy kipróbáljam. Remélem egyszer sikerül :-)
Játékosszám: 2-4; Játékidő: 90-120 perc

Near and Far

Captain Sonar: Operation Dragon
Na, itt megvan az alapjáték :-) A játékosok két csapatot alkotnak és ezek a csapatok irányítanak egy-egy tengeralattjárót, és próbálják felderíteni majd elsüllyeszteni a másik csapat tengeralattjáróját.
Nemrég játszottam a gyerekekkel hármasban is, és meglepően jól működött ilyen kis létszámmal (eredetileg 8 fős, 4 a 4 ellen).
Az Operation Dragon kiegészítő amellett, hogy bővíti az alapjáték térképkészletét még egy kampány modult is tartalmaz!
Mindenképpen kuriózumnak számít és nem csak a témája miatt. Véleményem szerint, ha nem akarunk valós idejű módban játszani, akkor nagyobb játékosszámnál érdemes bevezetni egy sakkórát.
Szabálymagyarázás: 10 perc; Izgalom: 10/10; Mélység: 6/10; Külcsín: 8/10
Játékosszám: 2-8 (szerintem itt a skálán belül mind jó); Játékidő: 45-60 perc (körökre osztott módban, és 6+ játékosszámnál, ez jóval több lehet. Hacsak nincs sakkóra)

Captain Sonar

The Castles of Burgundy
Nagyon szeretem az olyan játékokat, amiben központi szerepet játszik a kocka. És itt most nem a szerencsére gondolok elsősorban. Dobsz, és abból próbálsz gazdálkodni, ami van, egy kis manipulációs lehetőséggel. (Pl: Troyes, The Voyages of Marco Polo vagy az előzőben említett Sagrada).
A Castles of Burgundy ennek egy klasszikusa, már, ha egy 2011-es játékról lehet ilyet mondani. De a társasjátékozás viszonylag friss dolog (a mai formában), ezért talán egy 8 éves játékot már mondhatunk klasszikusnak. A korából adódóan nem is az a fenomenális külcsínnel rendelkező darab. Ellenben ez már komolyabb előre tervezést, logikázást kér.
Játékosszám: 2-4; Játékidő: 30-90 perc

The Castles of Burgundy

Orléans: Delux Edition
Orléans egy kíváló játék! Szépen mutat az asztalon, lehet benne sokat taktikázni, valamennyit a másiknak is keresztbe tudsz tenni, de nagyon marginális, épp elég az a nehezítés, amit a játék ad. Mindezt, egy eléggé egyedülálló játékmechanikával, nem pakliépítés, hanem "zacskóépítés" (bag building). Kezdünk valahány darab különböző típusú emberrel, és folyamatosan szerezhetünk melléjük más típusúakat is, de mindeddig csak adott számút használhatunk. Amiket egy zsákból húzunk.
Nyilván van benne szerencse, de pont annyi ami a játékot csak izgalmasabbá teszi.
Természetesen nem kell a delux verzió simán jó az alap is. Csak a Trade & Intrigue kiegészítőt nem tudom ajánlani, a többi meg megvan.
Amit viszont nagyon melegen ajánlok hozzá az az Invasion kiegészítő! Azzal kooperatívan is lehet játszani, és nagyon szuper és új játékélményt nyújt!
Szabálymagyarázás: 15 perc; Mélység: 7.5/10; Külcsín: 9/10
Játékosszám: 2-4 (kiegészítővel 5 is lehet, a legjobb talán 3-4-el); Játékidő: 90 perc (ennyivel kell számolni)

Orléans

Dungeon Petz
Ezen a listán ez a játék a "csalás", azaz megvan, de ha nem lenne... Kedvenc tervezőm, a kiejthetetlen nevű Vlaada Chvátil követte el ezt a mesterművet!
Ennek is, mint a többi általam ismert játékának, élvezet olvasni a hosszú ámde rengeteg humorral fűszerezett szabálykönyvét! Ilyet kellene minden tervezőnek mellékelni a játékához.
Kicsiny szörnyeket próbálunk felnevelni majd eladni a gazdag állatbarátoknak. De a házi kis kedvenc tartása bizony nem egy egyszerű feladat! A játék a másik kedvenc mechanikámat is használja a licitálást. Mondjuk itt titkos licit van, szóval nem ebben fogom kiélni ezt a mechanikát, de lényeges eleme.
Szabálymagyarázás: 20 perc (a szabálykönyvben levő poénok miatt érdemes elolvasni mindenkinek, és akkor ez az érték 0 percre redukálható ;-); Mélység 8; Külcsín: 10/10
Játékosszám: 2-4 (szerintem a legjobb 3-4 fővel); Játékidő 90 perc

Dungeon Petz


2019 Captain Sonar Dungeon Petz Orléans Karácsony Gamer Stuffed Fables Near and Far The Castles of Burgundy
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
3 + 3 =