Carcassonne - Ki ne ismerné?

írta: zogmund


Közzétéve: February 23, 2020 at 12:00 PM

Ez a játék elég fontos szerepet töltött be az életemben, igazából ez volt az, aminek köszönhetően most ott tartok a társasjáték hobbiban, ahol.
Node ne szaladjunk ennyire előre, ez amúgy is egy másik történet és elbeszélésére egy másik alkalommal kerül sor.

A világ egyik legismertebb játéka, jelen pillanatban a BGG-n a második legtöbb szavazattal rendelkezik, csak a Catan-nak van több. Idén tölti be a második X-ét, az azóta igazi franchiseként működő társas. Klaus-Jürgen Werde jó érzékkel tervezi hozzá a különböző variációit.
Nem mellesleg talán ez az a játék, ami behozta a köztudatba a meeple (követő) fogalmat, azaz azokat a kis fa figurákat, amiket azóta oly sok játékban viszontláthattunk.

Carcassonne

Nehézn lenne bármi újat is mondani róla. A körödben felhúzol egy terület lapkát, és azt kell hozzáillesztened az asztalon levőkhöz szabályosan (réthez rét, úthoz út, városhoz város érintkezhet), így alakítva ki egy hatalmas nagy térképet.
A lerakott lapra tehetsz egy meeple-t, az egyik részére (útra/váorsra/kolostorra/mezőre) ahol még nincs senki más. Amikor lezárul egy út/város/kolostor, lepontozzátok, akinek a legtöbb meeple-je van rajta az megkapja a pontot és mindegyik visszakerül a játékoshoz.
A játék végén a befejezetlen területek is pontozásra kerülnek és a mezők.

Carcassonne - meeple

Volt már jópár játékunk vele, mikor elkezdtem nézegetni, milyen variációk lelhetőek fenn a neten belőle, végül rá is bukkantam egy jó kis összefoglalóra.
Mi már évek óta a tudatos vidékfejlesztés variációval játsszuk, így is szoktam tanítani, szinte már el is felejtettem, hogy alapból nem is így van a szabályban... Ez annyit tesz, hogy nem egy lapot húzol, hanem mindig 3 lap van a kezedben, és abból választasz.
Szerintem így jobban lehet benne stratégiázni, és jóval csökken a szerencse-faktor.
Amit még szeretek az a közös vidékfejlesztés névre hallgat. Ezt úgy kell játszani, hogy felfordítunk 3 lapot, ezt mindenki látja, és a körödben abból választasz egyet, majd utána ezekhez csapunk föl annyit, hogy kiegészítsük megint 3 lapkára. Így abban is lehet stratégiázni, hogy lehet egy lap neked nem annyira jó, de másnak nagyon is, akkor inkább azt húzod el, hogy ne örömködjön annyira.
Igen ez a játék eléggé konfrontatív. Nem egy veszekedést láttam már belőle, szóval csak óvatosan :-)

Van hozzá kismillió kiegészítő, jobbak és rosszabbak (igen, nem véletlen nézek rád szúrós szemmel katapultos kiegészítő.), tehát szinte végtelen a variációs lehetősége. És az ára is baráti, így aztán könnyű abba a csapdába esni, hogy megvesz az ember egy rakat kiegészítőt, aztán a 30-45 perces játékból lesz 100-120...
Szóval csak csínján vele.

Összességében egy remek játék, ízig-vérig gateway, ha valaki eddig csak a monopoly-gazdálkodj okosan-hotel vonalon mozgott, akkor uccu neki, elő egy Carcassonne, és máris nem lesz kérdése a szokásos "A társasjáték csak gyerekeknek való" csúnya téveszme.
20 év távlatából is könnyen beszerezhető, így nem csak üres frázis azt mondani, hogy megér minden ráköltött petákot!

Játékosszám: 2-5 / Kiegészítővel lehet hatan is, az már kicsit sok, minél kevesebb annál jobb, talán a 3 az ideális, de 5-en is szeretem, nagyon élvezhető (nem mindegy persze melyik variációval játszátok).
Játékidő: 30-45 perc / ahogy fentebb írtam, kiegészítőkkel ez akár a végtelenségig alapból is inkább a 45 vagy picikét több is.
Kor: 7+ / Nincs vita.

7/10

Szabálymagyarázás: Egyáltalán nem bonyolult. Amit nehezen szoknak meg a kezdő játékosok, hogy hova lehet lehelyezni saját embert és hova nem, illetve hogy hogyan is illeszkedhet egyik lapka a másikhoz. 10 perc.
Izgalom: Mivel elég konforntatív, leginkább az van benne. Illetve ha már ismered kb milyen lapok vannak és mik azok az állások, ahova csak egy speciális lap kerülhet, akkor azért rágod a körmöd, hogy azt te húzd ki. Nem nagyon ül le, de nem ettől lesz majd szívritmus zavarod. 7/10
Mélység/Komplexitás: Leginkább stratégiázni lehet, hova próbálj becsatlakozni, mikor helyezz le bábut, mikor inkább nem. No meg ha ismered már a lapokat és a helyzeteket. Inkább családbarátnak mondható. 5/10
Külcsín: Azért már meglátszik rajta a kora. Van persze 2nd edition, de ott se modernizáltak sokat. Ettől függetlenül szép, főleg mikor kialakul a teljes pálya a játék végére :-) 7/10
Újrajátszhatóság: Nagyon nagy! Mindig teljesen más lesz a térkép, és általában a vége egy fotóért kiált :-) 10/10


Ismertető Carcassonne 7/10 Lapka lehelyezés gateway Munkás lehelyzés
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
9 + 5 =