Dive - tematikus gyöngyhalászok

írta: zogmund


Közzétéve: December 11, 2021 at 12:00 PM

Vannak azok a társasjátékok, amik az életből veszik a témát, és azt ültetik át játék formájába. Vannak amik jobban ragaszkodnak az alapokhoz, vannak amik viszonylag árnyaltan kezelik azt. Ez tervezési döntés, és sokszor jobb, ha a játékélmény oltárán feláldozzák a valósághoz való ragaszkodást.
Ritka az olyan játék, ami jól átélhető leképezést ad. Nos, ebbe a kategóriába tartozik a Dive. Ráadásul a játékmenet is újszerűen hat!

A kérdés adott: milyen vajon, mint társasjáték?

Dive

A történet szerint gyöngyhalászokat alakítunk, akik a tenger mélyére próbálnak lehatolni az értékes igazgyöngyért.
A jétékmenetben ez úgy néz ki, hogy van középen egy tároló, amiben átlátszó lapok vannak (sok, mittudomén, olyan 36), amikre vízi élet van festve. Ezeket egymásra pakolva, felülnézetből valóban olyan hatása van, mintha a víz alá bukva - elég zsúfolt és színes - tengeri élővilágot látnánk.
Nehéz megmondani, melyik állat melyik szinten van. És a lényeg pont ebben van.
Ugyanis a játékosoknak meg kell tippelni, hogy melyik szinten mit látnak! Vagyis konkrétan azt, hogy vajon van-e cápa azon a szinten vagy sem. Mert őket el kellene kerülni...
Titkos szavazás van, minden játékosnak van 5 szavazó korongja 1-5-ig számozva, egyik felén cápa szimbólummal. Ha úgy gondolod az adott szinten cápa van, akkor a cápás felével rakod le a korongot, ha úgy gondolod, hogy nincs, akkor a másik felével.
Egy szintre, akár több korongot is lehet tenni, ezek összértéke adja ki a licitedet.
Aztán felfedjük a szavazatokat és szép sorjában merülünk egyre lejjebb az óceánban, felfedve a szinteket és ha valaki eltalálta, hogy úszkál-e cápa ott véletlen avagy sem, akkor az lép valamennyit. Ha még segítők is vannak az adott szinten (kétféle teknős, vagy rája), akkor annak segítenek, aki a nagyobb licitet rakta.

Dive

Vannak benne még apró szabályok (máshogy működik a kiértékelés a mélytengeri szakaszban), de a lényeg nagyjából a fent leírt.
Azt hinnéd könnyű megtippelni, de nagyon ügyesen vannak megcsinálva ezek a lapok (kis lyukak is vannak benne, a buborékokat szimbolizálva, meg persze nehezítve is megfigyelést, vannak olyan lapok, ahol egy nagy hatalmas bálna van stb), szóval nem :-)
És látszólag nem tűnik annyira konfrontatívnak, de ezt se fogod mindig így érezni :-) Nekem volt olyan játékom, hogy az utolsó fordulóban a biztos nyerés tudatában okoskodtam ki a licitjeimet, erre két szinten is rámlicitált egy-egy játékos, és így buktam az első helyet.

Érdemes még megemlíteni a dobozát. Kevés ennyire szép doboz van! Az elején ráadásul a játék nevén kívül nincs is más szöveg (mint ahogy a bevezetőben beszúrt képen is látható)!

Azoknak tudom ajánlani, akik valami újszerűt is szeretnének az asztalra rakni, vagy szeretik a szép játékokat.
A játékidő is szerintem pont jól el van találva, elég rövid ahhoz, hogy 2-3 parti beleférjen egy órába és így meglegyen a visszavágás élménye! Meg, minden játék után úgyis azt fogod érezni, hogy legközelebb jobban meg fogom tudni majd mondani, van-e cápa a 4. szinten vagy sem :-)

Játékosszám: 1-4 / Szóló mód is van (úgy még nem próbáltam), maximum négyen lehet játszani, szerintem minél többen ültök hozzá annál jobb, azaz én a négy játékosra teszem az ötös és a négyes korongot (cápás felét!).
Játékidő: 20-30 perc / inkább 20, de simán lehet 15 környéke is.
Kor: 8+ / Nyugodtan lehet kisebbekkel is, ők is élvezni és érteni fogják. 6+

7/10

Szabálymagyarázás: Bár a játék elég egyszerű, úgy találtam mégis elég bonyolultan hangzik az elején. Érdemes kirakni és a lényeget röviden vázolni, aztán pár szintet megcsinálni és közben magyarázni a többit. Aztán már mindenki rájön milyen egyszerű! 10 perc
Izgalom: Én szeretem a licitálós játékok feszültségét, izgalmát, hogy kitaláld a másik gondolatát, blöffölj, belül meg kezedet tördeled, "vajon megadja-e?". Nos ez itt nincs :-) Ettől függetlenül izgalmas, ahogy egyre másra kerülnek elő a szintek és kiderüljön, jól láttad-e? Illetve valamennyi van, hogy rámenjél egy tuti szintre, vagy inkább minél több szintet találj el. Szóval ez ilyen közepes 5/10
Mélység: Nincs nagyon benne. Túl sok stratégiai variációt, és nagy taktikai repertoárt sem lehet felvonultatni, a logika mesterei sem jutnak sok előnyhöz. Azért meg kell fontolni rendesen, hogyan osztod be az 5 korongot, mennyire hagyatkozol a szerencsédre. 4/10
Külcsín: Amit ígér a doboza, azt kapod a beltartalomtól! Nem hazudtolja meg magát. Gyönyörűen mutat az asztalon, aki elmegy mellette, garantáltan meg fogja nézni! 10/10
Újrajátszhatóság: Elég sok tengerszint-lapka van és ezeket legalább nyolcféleképpen rakhatod le (na, miért is? :-P), így variáció bőven van benne. Élményt azért nem fog mást nyújtani egy-egy játék. 6/10


Ismertető 7/10 Dive Merj és nyerj
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 - 1 =