Azul, Sagrada köntösben

írta: zogmund


Közzétéve: February 22, 2019 at 12:00 PM

Az Azul kétség kívül az egyik, ha nem a legnagyobb bomba volt 2018-ban a társasjáték piacon. Megnyerte a tekintélyes Spiel des Jahres díjat, vezetett mindenféle eladási listákat hónapokig, beválogatták a(z egyszer majd biztons) nagyhírű Magyar Társasjátékdíj 2019-es versenyzői közé (lehet majd meg is nyeri) és még lehetne sorolni.
Ennek jött ki nemrégiben egy új "verziója" az Azul: Stained Glass of Sinatra.

Azul: Stinaed Glass of Sinatra

Mikor megjelent az Azul sokat gondolkodtam, hogy vegyem-e meg vagy sem olvasgattam, nézelődtem a témában. Nem egyszer az volt a vélemény, hogy nagyon hasonló a mechanikája a Sagradához, és többen osztották azt a nézetet, hogy a Sagrada egy kicsit jobb.
Mivel Sagradám volt, így az Azul nem került fel a polcra.

Úgy néz ki a játék tervezőjét (Michael Kiesling) is találkozott ezzel a véleménnyel és megihlette. A Stained Glass of Sinatra ugyanis egy Azul, Sagrada témával. No meg pár újítással.

A legfontosabb, hogy most már a körödben két akció közül választhatsz. Vagy elhúzol pár üvegcserepet ahogy az eredeti játékban. Vagy van egy mozgatás akciód. Ugyanis az elhúzott üvegcserepeket ezúttal vertikálisan kell lehelyezni de csak abba az oszlopba, vagy attól jobbra, ahol a bábud áll. Amelyik oszlopba raktad a cserepeket, oda kell helyezned a bábudat. No most a mozgatás akció azt jelenti, hogy nem húzol, hanem a bábut a legbaloldali oszlop fölé rakod (hacsak nincs ott, ekkor nem választhatod ezt az akciót).
Ez szerintem remek újítás, mert az eredeti játéknak pont az volt az egyik problémája, hogy sokszor nem lehetett kivédeni egy-egy olyan húzást, amivel sok mínusz pontot lehetett gyűjteni.
Változott kicsit a pontozási rendszer is, meg a mínusz pontok számítása és a cserepek elhelyezése is, de nem kell sokat tanulnia aki már járatos az eredetiben.

Szerintem egy fokkal nehezebb lett a játék, de azért még így is max 2/5 (mint amin kb a BGG-n is áll per pillanat), ez viszont a javára válik. És még szebb is lett! (bár az eredti is elég csinos darab véleméynem szerint)

Akinek már megvan az Azul, az max lecseréli, ahhoz azért nem számottevő a külnbség, akinek nincs az szerintem jobban jár ezzel a verzióval.


Ismertető Azul Azul: Stained Glass of Sinatra
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
1 - 1 =