Splendor vs Century: Spice Road

írta: zogmund


Közzétéve: March 7, 2019 at 12:00 PM

Ez is ilyen sorozatféle lesz. Kettő (vagy több) játékot hasonlítok össze, amik nagyon hasonlítanak egymásra.
Nem ilyen first vs second edition, hanem két független játék. Mi alapján mondom, hogy "nagyon hasonlítanak egymásra"?
Erre most nem hoznék pontokat. Mechanika, játékmenet, játékélmény. Ezek egyvelege.

Ideális nyitó darabnak gondolom a Splendor és a Century: Spice Road összevetésést.

century: spice road splendor

Ne tévesszen meg senkit a békés téma, minkét játék nagggyon stresszes! Alapvetően mindkettőben a körünkben két dolgot tehetünk:

  1. Vagy erőforrást szerzünk (Splendorban drágakövek / bányák, Century-ban fűszerek, termelő/cserélő/fejlesztő kártyák)
  2. Vagy pontot veszünk az erőforrásainkból

A játéknak akkor van vége, mikor valaki eléri az x számú győzelmi kártyát/pontot.
Van pár apró különbség a két játék mechanikájában.
A Splendorban van olyan lehetőségünk, hogy egyszerűen csak felhúzunk egy lapot (és még kapunk is érte egy univerzális drágakövet). Na ez az a pontja a játéknak ami nekem nagyon nem tetszik. Így ugyanis bárkinek bármikor keresztbe lehet tenni, megöli az előre tervezést. Persze van akinek ez tetszhet (még tovább növeli a stresszfaktort), nekem itt nem jön be.
Ellenben a Centuryban van egy pakliépítős rész (deck building), ami számomra nagyot dob a játékélményen. Jó kis kombókat lehet összerakni a paklinkba.

A Centuryban nagyon szeretem, hogy jól lehet előre tervezni. A saját körünkben egy körre előre minden információt tudunk (na jó, majdnem mindent, de a lényeget igen)!
Ami pedig mindkettőben jó, hogy nagyon pörgős egy-egy menet. Mivel kevés, relatíve könnyen átlátható döntésből kell választani a körünkben, és mert elég jól lehet előre tervezni (a Splendorban ezt öli meg random kártya felhúzás).

Mindkét játék túlárazott. Közel 9 000 jó magyar ropógos mindkettő, és a dobozban bőven van még hely... A Slendorban ezért extraként pókerchipekként kapjuk a drágaköveket. A pókerchip meg minidg cool :-) A Centuryban ugyen ez pár fémpénz (ami szintén cool, csak kár, hogy az arany meg az ezüst nagyon hasonlít színben), illetve 4 fúszertartó edény.

Pár szót még a kiegészítőkről.
A Splendorban Alhamrba típusú kiegészítő van (én ezt így hívom :-)), azaz kapunk 4 modult, amit szabadon kombinálhatunk. Ez egész jól működött már az említett Alhambrában is.
A Centuryban ellenben a kiegészítő önnálló játék is egyben (Century: Eastern Wonders meg még jön egy a New World), amit lehet kombinálni az alap játékkal. Én még ilyet nem láttam, hogy kombinálva jól működne, és az igazság az, hogy még itt sem próbáltam ki, mert az Eastern Wonders és a Spice Road is annyira jó magában, hogy nem jött fel az igény.
De hamarosan kipróbáljuk és akkor kap egy update-t a post :-)

Mindkét játékot jónak tartom, de összességében a deck building és a jobb tervezhetőség miatt számomra a Century: Spice Road jött ki győztesen. (Olyannyira, hogy a Splendor le is került a whislistemről)


Century: Spice Road Splendor vs
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
5 - 2 =