Counterfeiters - egy worker placement filler

írta: zogmund


Közzétéve: March 14, 2019 at 12:00 PM

Ritka az olyan filler játék * (a tovább mögött kifejtve, mi is az a filler), ami igazán megmozgatja a logikai készséget, ami után úgy érzed, mintha valami komollyal játszottál.
Kérdés, persze, hogy egy igazi fillernek kell-e ilyennek lennie. Nekem lenne rá igényem.
Egy worker placement, meg tipikusan nem felel meg a kritériumoknak. Vagy mégis?

A nemrégiben kiadott Counterfeiters lehet, hogy betölti ezt az űrt!

Counterfeiters társasjáték

A játékban állatok bőrébe bújva próbálunk minél több, jobb hamis pénzt nyomtatni, és aztán felhasználni a képzeletbel Miami-ban.
Ígéret szerint kb 30 perc (állítólag tényleg nem több, ami még talán pont belecsúszik a zsánerbe), 5-10 perc közötti szabálymagyarázási idővel, mégis komplex játékélményt nyújtva. Kivitelezése a jelek szerint szintén elég igényes, mind minőségben, mind kinézetben.

A designernek (Olivier Bourgeois) kb ez a debütálása (van egy játéka még 2014-ből de BGG alapján szóra sem érdemes), ami némi óvatosságra int, de a review-k alapján nekem felkerült a want-to-play listámra :-)

* Szóval mik is azok a fillerek. Nincs rá pontos definíció, de kb ha ezek érvényesek egy játékra, akkor annak mondjuk (vagy mondom :-)).

  1. Gyors játékmenet. 15-20-30 perc. Ennél semmiképpen sem több. Mivel egy ilyen játékot tipikusan akkor veszünk elő, ha nincs időnk egy hosszúra (ebédszünetben, lefekvés előtt, vagy tipikusan az éjfél utáni, "na még egy gyors kört" esete - amit aztán hajnali 2 ig tolunk :-D) / meg kell várni amíg a másik asztal befejezi a partyt, hogy kezdhessünk közösen egy újat / egy komoly játékra való ráhangolódás / két komoly játék között / stb.
  2. Egyszerű szabályok. Mivel pont, hogy nem ezzel akarjuk leszívni az agyunkat (vagy már nincs is sok agyunk...), ezért ~5 perc alatt el lehessen magyarázni a szabályokat, lehetőleg úgy, hogy meg is értsék az érintettek :-)
  3. Kis helyen is elfér. Nem csak a dobozának a mérete ("zsebben" is el lehessen vinni), hanem a játék közbeni helyigény se legyen túl nagy. Amúgy a Counterfeiters-nek elég kicsi a doboza, meglepő, mi mindent beleraktak (ez nálam plusz pont, manapság sok a nagy doboz kevés tartalommal).
  4. Ne legyen túl drága. Mivel ezek a játékok arra jók, hogy kitöltsék az időt, jó, ha több fajta van belőle, ne válljon unalmassá. Meg egy ~15 perces játékra, aminek a doboza elfér a tenyeredben, nem szívesen fizetsz 8-10-20 ezer forintot. Szóval ez inkább következménye az előző pontnak.
  5. Legyen szórakoztató. Jó, persze, minden társas az akar lenni. De ezeknek pont az a lényege, hogy meghozza a kedvet a következő játékhoz, vagy hogy gyorsan lejátszunk belőle még egyet. Épp ezért ne fárasszon le nagyon. Ez nem mond ellent a komplexitásnak, hogy agyalni kelljen rajta, csak ne egy Mage Knight szintű játék legyen, ahol kb egy játékosnak egy köre lehet akár 5-10 perc.

Ismertető Counterfeiters Worker placement Filler
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
3 - 1 =