The Chameleon - Megtalálod?

írta: zogmund


Közzétéve: May 23, 2019 at 12:00 PM

Van, mikor megimersz egy játékot, és az az érzésed, hogy ezzel már játszottál. Vagy legalábbis nagyon-nagyon hasonlóval.

Van, ahol persze ez nem gond, sőt, azért veszed (pl a Carcassonne család), van, ahol viszont baj, az egyik bőven "megöli" a másikat.

No, hát a The Chameleon az a játék, amikor süt róla, hogy ez tök ugyan az, mint egy másik társasjáték (ez esetben a Spyfall a.k.a. Agent Undercover), mégis azt mondod, hogy: wow!

The Chamelelon

A játékmenet a következő: Középen van egy 4x4 szót tartalmazó témalap, minden szó a megadott témához kapcsolódik (pl zenészek), mindenki kap egy lapot, amin a kódtábla van, egy kivétellel, azon az, hogy te vagy a kaméleon. Dobunk egy 6 meg egy 8 oldalú kockával és a kódtábla segítségével máris - a kaméleonon kívül - mindenki tudja melyik a Titkos Szót (az egyik szó a témalapról).
Ezek után sorban mindenki mond egy szót. Aki nem a kaméleon annak az a célja, hogy a többiek tudják, hogy ő tudja melyik a Titkos Szó, de a kaméleon ne találja ki, melyik az. Szóval óvatosan kell megválasztani mit mondunk.
Ezek után majd szavazni kell, vajon ki lehet a kaméleon. De! És itt jön, ami nekem nagyon tetszik a játékban, lehet beszélgetni. Megvitatni, ki mit, miért mondott. Érvelni, hogy miért gyanús XY, mire ő megvédheti magát stb.
Ekkor persze, ha nem elég óvatosak a játékosok, a kaméleon még több infót megtudhat a Titkos Szóról!

A beszélgetés után egyszerre megtörténik a szavazás, és aki a legtöbb szavazatot kapta, felfedi magát.

  1. Ha nem ő a Kaméleon, akkor a Kaméleon nyert, mindenki más veszített
  2. Ha ő volt a Kamélen, akkor tippelhet egyet, vajon melyik is volt a Titkos Szó a 16 szó közül.
    1. Ha kitalálja nyert, és mindenki más veszített
    2. Ha nem, akkor mindenki más nyert és ő veszített

Tiszta Spyfall, nemigaz? Kivéve a végén azt a beszélgetős részt. Ennek ellenére mégis nagyon élvezetes és nem is mondanám, hogy felváltotta volna a helyszínkeresős idősebbik testvérét.

Mivel mindenki csak egy szót mondhat, ha Kaméleonként te vagy az első, bajban vagy, ellenben szerintem nagyobb az esélyed, hogy kitaláld a Titkos Szót. Főleg, hogy a beszélgetés alatt sok értékes információ morzsát fel lehet csipegetni!

Egy problémám van vele, hogy bár van A meg B kódlap, hogy ne lehessen olyan könnyen memorizálni, ha véletlen a dobás olyan, amit 1-2-3 vagy akár 4 körrel ezelőtt dobtunk, még könnyen ott lehet az ember emlékezetében. Szóval egy C, D kódlapot is simán elbírt volna a csomag.

Ettől függetlenül nekem nagyon bejött, kicsikkel, nagyokkal, vegyesen egyaránt jó játszani vele!


Ismertető The Chamelelon Parti
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
6 + 4 =