Elkerülte a rivaldafény: Revolution!

írta: zogmund


Közzétéve: August 19, 2019 at 12:00 PM

Nem is tudom hol hallottam erről a játékről először (az biztos, hogy a The Dice Tower csatornán, és ha jól emlékszem Sam Healey-től. Szóval ezek közül a vidók küzül valamelyikben), azt tudom, hogy felvettem a whislist-emre BGG-n.
Aztán szépen ott is csücsült évekig. Mivel Magyarországon nem lehet kapni hiába vártam, hogy feltűnik valamelyik bolt polcán. De még a használtpiacon sem bukkantam rá.
Olyannyira, hogy már-már kezdtem elfelejteni, elvégre nem is esik róla sok szó mostanában (szerintem nem is gyártják már). Míg egyszer az LFG társasjáték keres-kínál fórumán rá nem akadtam kb 1 hónapja.

Revolution!

A történet szerint... ...de idézzük is inkább a BGG játékhoz írt első sorát:

Blackmail the printer. Threaten the innkeeper. Bribe the priest. Welcome to Revolution!

A történetről legyen elég ennyi :-)
A játék több körből áll, a kör úgy keződik, hogy mindenki egyszerre titokban licitál, avagy megzsarol/megfenyeget/lefizet 12 karakter közül egynéhányat. Akár pénzzel, akár zsaroló levéllel, akár erőszakkal. Vagy ezek bármilyen kombinációjával.
Aztán sorba vesszük és megnézzük kinek kit sikerült a maga oldalára állítani és ezzel bizonyos előnyökhöz jutni. Majd jön a következő kör.
Alapjáraton 4 típusú előny van:
1.) Hírnevet (reputation) szerezhetünk - ami igazából a győzelmi pont
2.) Befolyásra (influence) tehetünk szert a város egyik régiójába (Kocsma, kikötő, piac stb) - amiért a jéték végén sok győzelmi pontot nyerhetünk
3.) Kapunk erőforrást (had nevezzem így, jobb szó, most nem jut rá eszembe) a következő kör licitálásához - aranyat (gold - vagy ahogy a gyerekek szokák mondani: "Mánit"), zsaroló borítékot (blackmail), vagy erőt (force).
4.) Kavarhatunk a már meglevő befolyásokkal és ezáltal kicsit átrendezhetjük az erőviszonyokat a különböző régiókban.

Egy-egy körben az összes erőforrást el kell költsük és maximum 6 karatert próbálhatunk "jobb belátásra bírni".
Ami még érdekes, hogy nem minden karaktert lehet mindenféle eszközzel megnyerni. Van akit nem lehet erőszakkal van akit nem lehet zsarolással. De pénzen bárki megvehető! ;-)
Ami azért is fontos, mert az egyes típusú erőforrások közötti hierarchiában úgymond végtelen erősebb a magasabban levő. Azaz egy zsaroló borítékkal bármennyi aranyat ütünk. Egy erővel meg bármi mást, ami nem erő(szak). Így az arany tűnik a legértéktelenebbnek, de vannak akiket csak ezzel lehet.

A játék akkor ér véget, ha a város minden területén kialakultak az erőviszonyok.

Több játékvariáció van, én úgy szeretem játszani, hogy minden erőforrást felhasználunk a körben, és minden esetben elveszik (akár döntelten, akár vesztünk) - mint ahogyan az alap szabály is mondja.

7/10

Szabálymagyarázás: Tipikusan a pár perc alatt elmondható, nagyon egyszerű szabályok, hamar át lehet látni, mit is kell csinálni.
Izgalom: Aki nem bírja a stresszt, vagy hamar nekiugrana a másiknak - "de miért az enyémet vetted le??" - annak nem ajánlott :-) 10/10
Mélység: Taktikázni, stratégiázni bőven lehet benne, nyilván olyan nagy mélységeket nem kell keresni benne, egy kezdő játékos is simán fel tudja venni a versenyt, egy olyannal aki már sokat játszott vele. 5/10
Külcsín: Elég jól mutat az asztalon, szépek a tokenek benne. Kicsit kicsik a kockák, amikkel a befolyást jelöljük, de annyi baj legyen. A tábláról minden jól leolvasható, érthető. Több verzió van, nekem ez van meg (angol, 2. kiadás), de szerintem a német szebb. 8/10

Játékosszám: 3-4 (4 a legjobb)
Játékidő: 60 perc (szerintem 45)
Kortól: 10 éves (6 éves fiam is már simán játszott vele :-))
BGG link


Ismertető Elkerülte a rivaldafény licitálós Revolution! Egyidejű akció kiválasztás 7/10
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 + 2 =