Azul: Summer Pavilion - Újabb variáció

írta: zogmund


Közzétéve: November 9, 2019 at 12:00 PM

Megérkezett az Azul sorozat következő epizódja, az Azul: Summer Pavilion.
Michael Kiesling azt az utat járja, amit több játéktervező is, hogy egy jó, és sikeres alapötletét variálja és azt próbálja csiszolni. (Ennek a tökéletes verziója, amit Emerson Matsuuchi csinál a Century sorozattal, hogy ott egyedülálló módon kombinálhatók a játékok. No nem is az az egyedülálló, hogy kombinálhatóak hanem, hogy ezek a verziók is élvezetes játékokat adnak!)

Azul: Summer Pavilion

A Summer Pavilion a 3. a sorban, és már a dobozán látszik az egyik nagy újítás: A rombusz alakú csempék! No persze nem csak ennyi az annyi :-)

De majdnem :-D
Na azért itt már beszélhetünk egy új játékélményről, nem hasonlít annyira ez a verzió az eredetire, mint a Stained Glass of Sintra. És ezt nem csak a rombusz alakú csempék miatt mondom. A játékmenet központi eleme - a drafting - maradt, meg egy két ismerős elem, de most nagyobb hangsúlyt kapott, hogy lehet benne előre tervezni.

Az eredeti játékban egy adott körrel lehetett gazdálkodni, és azzal akkor, amikor elhúztad az elemeket. Itt most lehet előre is tervezni, bizonyos elemeket félrerakni, hogy később a leghasznosabban lehessen felhasználni őket (igen, lehet több szerepe is egy csempének).
Ez tovább javítja, az általam már az első variációnál felemlegetett problémáját az eredeti játékban, hogy sokszor kerültél olyan helyzetbe, hogy rossz vagy rosszabb között választhattál úgy, hogy előző körökben semmit nem tehettél ellene.

Érdekes kis család lett így az Azulból (ami valószínűleg tovább fog bővülni), az eredeti játékhoz képest szerintem jobbak kerültek ki a tervező kezei közül, kíváncsian várom, hogy a közeljövőben vajon mennyire homályosítják el ezek a variációk az elsőt.


Ismertető Azul Azul: Summer Pavilion
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 + 1 =