Century: Spice Road - Izgalmas fűszerkereskedelem

írta: zogmund


Közzétéve: March 22, 2020 at 12:00 PM

A Century sorozattal egy merész vállalkozásba fogott a tervező Emerson Matsuuchi, ugyanis a cél az volt, hogy három önálló játékot dobjon piacra, amik mindegyike a másikkal kombinálható, és így valójában 7 lesz az a három.

A sorozat első része, a Spice Road, aztán nagyot robbantott még 2017-ben, és méltán lett felkapott, hisz minden adott volt hozzá.
Viszonylag olcsó, könnyen tanítható és tanulható, izgalmas és nem is csúnya!

Node nézzük milyen is az a könnyen tanítható, izgalmas játékmenet!

Century: Spice Road

A játékban fűszerekkel kell kereskedni, majd azokat jó áron értékesíteni. 4 féle egyre értékesebb fűszer van, ezeket jó érzékkel tudjuk beváltani a piacon más és más fűszerekre. A beváltást a kereskedő lapkák jelképezik, ahol fel van tüntetve, hogy milyen fűszereket kell befizetni, és cserébe milyen fűszereket kapunk.
Lehetnek még termelő és fejlesztő lapkáink, a termelő (ba dum tsss) fűszert termel, a fejlesztővel meg egy adott fűszert tudunk értékesebbre beváltani.

Honnan szerezhetünk ilyen lapokat? Ez a második legjobb része a játéknak - a legjobbról még később lesz szó! Alapból mindenki két lappal kezd (egy termelő és egy fejlesztő), de a játéktérről a körünkben elhúzhatunk egyet a kihelyezett lapok közül.
A körünkben ugyanis a következő 4 akció közül valamelyiket hajthatjuk végre:

  1. Felveszünk egy kereskedő/termelő/fejlesztő lapot a kínálatból - Ezzel építjük a saját paklinkat.
  2. Kijátszunk a kezünkből egy lapot és végrehajtjuk a cserét/termelést/fejlesztést - Ezak aztán az asztalon is maradnak!
  3. Megkötünk egy üzletet, és eladjuk a fűszereinket - Így szerzünk pontokat
  4. Pihenünk - A lustaság fél egészség! (de jobb ha teljesen azok vagyunk :-)) - Ekkor visszakapjuk a kezünkbe a már kijátszott lapokat.

Century: Spice Road

Gyakorlatilag a pakliépítés a játék fő része, megpróbálunk olyan lapokat összeszedni amikkel a legjobban tudunk minélt több kombinációban minél hamarabb előállítani fűszereket.

És amit a legjobban szeretek az egész játékban: mindenki egy körrel előre tervezhet! Ugyanis amilyen fűszerrel rendelkeznek az ellenfeleid, abból fognak tudnk gazdálkodni a saját körükben. Tehát tudod, hogy abból meg tud-e kötni egy jó zsíros (vagy inkább fűszeres) üzletet vagy sem. Ha nem, és te most elő tudod állítani a szükséges fűszereket, akkor biztos, hogy a tied lesz a következő körben! Feltéve ha megveszed... Mert nem kötelező, és amíg másnak nincs meg, addig nem is biztos, hogy meg akarod venni. Így "beragaszthatod" az üzlet lapokat, amíg gyűjtögetsz. Az üzlet lapok ugyanis mindig jobbról balra töltődnek fel, és a jobb oldali lapok bónusz pontokat érhetnek. Szóval várhatsz, amíg feljebb csúszik és értékesebb lesz. Vagy nem engeded, hogy "becsússzon" egy lap értékesebb helyre.

A játék akkor ér véget, mikor valaki begyűjti az 5. (2-3 fős játék esetében a 6.) üzlet lapot, akkor az a kör még végig megy és pontozás.

Tényleg gyors játék, a dobozon jelzett 30-45 percnyi játékidő, inkább a 30 felé fog tendálni, ahogy egyre jobban kiismeritek a Century: Spice Road-ot.
Egyszerű, gyorsan tanulható, mégis elég kihívást tartogat!

Játékosszám: 2-5 / szerintem 4-el a legjobb.
Játékidő: 30-45 perc / inkább 30.
Kor: 8+ / Én játszottam 6 évessel is, és megértette, jól is csinálta, de a nehézséget az előre tervezés jelenetette, hogy hogyan is tudja összeszedni a szükséges nyersanyagokat, ezért én is inkább 8 éves kortól javaslom.

8/10

Szabálymagyarázás: A Dominion mellett ezt a játékot tudom a komplexitásához képest a leggyorsabban elmagyarázni, 5 perc környékén van.
Izgalom: Nagyon szeretem a végjátékot benne, mivel egy körrel előre látod a helyzetet, szívinfarktust azért nem kapsz, de van feszültség :-) 7/10
Mélység/Komplexitás: Kell benne taktikázni, a fent említett üzlet lapok elvételének időzítésével, és ez szerintem nélkülözhetetlen is. Ugyanakkor az sem mindegy, milyen paklit építesz! 6/10
Külcsín: Szép, de kár, hogy az azonos típusú lapoknál a grafika is ugyan olyan, azon lehetett volna még turbózni kicsit. 7/10
Újrajátszhatóság: Teljesen jó, akárhányszor lehet, mindig más játékot eredményez, és kicsit ahhoz kell igazítani a taktikát. A pozitív játékélmény pedig megmarad. 8/10


Ismertető Century: Spice Road Century Trilogy Pakli tervezés 8/10 gateway
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 + 3 =