Találatok a következő címkére: Toplista

Minden idők legjobbjai - #50-#41 (2023)

Tavalyi évben készítettem először el a Minden idők legjobb társasjátékai toplistámat, amiben összeállítottam az 50-es listámat.
Terv szerint minden évben újra elkészítem, hogy lássam, hogyan alakul hosszú távon.
Most jött el az idő, hogy a tervet gyakorlatba ültessem, és elkészítsem a 2023-as listát (mindig az előző évig visszamenőleg nézem).
Míg legutóbb 101 játékból tudtam válogatni, most már 140-re nőtt ez a szám (lehet, lassan meglesz a top 100? Attól még azért messze vagyok :-))
Lesznek újak, vannak amik kiestek, de mindent csak szép sorjában!
Íme az 50-41 helyezések! Ahol 4 új játék is van, ebből 2 teljesen friss, ropogós!

Olvass tovább →

Minden idők legjobbjai - #20-11 (2022)

Jönnek a nehéztűzérek :-)
Itt már egyre összetettebb játékok következnek. Lesz "visszatérő vendég", kooperatív többség, 15 percestől a 3 órásig és még több Vlaada.

Csapjunk is a 20-11-es listába!

Olvass tovább →

Minden idők legjobbjai - #30-21 (2022)

A Century sorozat első két eleme keretezi ezt a tízest, de a parti játékok dominálnak!
Kedvenc tervezőm Vlaada Chvátil két játékkal is képviselteti magát (és nyilván lesz még!) és tele van C betűvel kezdődő játékokkal.
De elég is legyen ennyi "érdekesség", jöjjön a középső tízes: 30-21. helyezettek!

Olvass tovább →

Minden idők legjobbjai - #50-#41 (2022)

Tom Vaselnek a Top Games of All Time intrójában van egy olyan rész, hogy "sokan mondják, hogy egy kissé megszállott, nekem még top 10-em sincs".
Nos, ez sokáig nálam is így volt, hogy top 100-at nem tudok összerakni, de aztán elérkezett a pillanat... ...csak még nem most.
Bár 150+ különböző játékkal játszottam már, de abból azért nem lehet még egy százas listát összerakni.
Egyrészt mert a Top 100-ba tényleg top játékok legyenek, és hát enyhén szólva se mind olyan nagyszerű, hogy egyáltalán említésre méltó is legyen. Másrészt meg többet el is felejetettem már milyen is volt. Úgy meg aztán nehéz.
Viszont majd készítek egy listát azokról, amikkel játszottam, csak nem emlékszem rá rendesen milyen is volt, vagy még nem játszottam de megvan és esélyes, hogy felkerüljön az általam minden idők legjobbjainak tartott játékok közé.

Így most "csak" egy 50-es listát készítettem (bár megvan a 100-as is), részben azért mert régóta tervezem már, részben meg érdekel, vajon hogyan változik az évek alatt. Ahhoz meg egyszer el kell kezdeni.
No, akkor kezdjük is a végéről, jöjjenek az 50-41 helyezettek!

Olvass tovább →

Őrségváltás a BGG-n

A BoardGameGeek.com (alias BGG) oldalra sokszor mondják, hogy a társasjátékok IMDB-je.
Ez több tekintetben igaz is, egyben viszont biztosan nem jó a hasonlat.
Amióta az eszemet tudom (vagy lehet kicsit már korábbra datálható) az IMDB rangsor szerinte az első helyezett film A remény rabjai, a második helyen meg A keresztapa található.
Ellenben a BGG-n, ugyanezen időtől fogva (igazából kicsit később, de nem annyira, hogy nagyon), már többször volt őrségváltás az első pozícióban.

Pár hete (egészen pontosan febr. 18 óta) történt legutóbb! Nevezetesen a Brass: Birmingham-nek sikerült megelőznie a már 2017 óta vezető Gloomheaven-t (Homályrév). (Ez akkora csinnadratta, hogy pl még a telex is megírta)

BRass: Birmingham

Ez több szempontból is érdekes.

Egyrészt nem azért került fel az első helyre, mert kijött volna egy delux edition, vagy egy szuper kiegészítő. Általában ezek az esetek - főleg ha jól sikerült - rendesen meg tudják tolni egy adott játék népszerűségi szekérindexét.
Másrészt nem egy új játékról van szó, 2018-ban jelent meg, a Gloomheaven meg 2017-ben. Tehát azt sem lehet mondani, hogy egy újdonság taszította le volna a trónról a királyt. Nem egy ősi darabról van szó természetesen.

Meg lehet nézni (akár itt, vagy itt), hogy mikor mi volt a No 1 játék, de összeszedtem a kedvetekért (zárójelben a megjelenés éve)

  • Paths of Glory (1999) - 2001-2002
  • Tigris & Euphrates (1997) - 2002-2003
  • Puerto Rico (2002) - 2003-2008
  • Agricola (2007) - 2008-2010
  • Twilight Struggle (2005) - 2010-2015
  • Pandmic Legacy: Season 1 (2015) - 2016-2017
  • Gloomhaven (2017) - 2017-2023
  • Brass: Birmingham (2018) - 2023-

Volt pár érdekesség, pl a Puerto Rico 2010-ben is majd egy évig uralkodott, illetve volt egy kis "cicaharc" mire a Brass megerősítette a helyét az első helyen.
A lényeg, hogy ritka, mint a fehér szénben fürdött holló, hogy úgy veszi át egy játék a trónt, hogy már régóta a piacon van! Igazából a Puerto Riconak sikerült csak ez a bravúr, a Tigris & Euphrates valójában az indulásnál is már második volt, szépen lehagyta a Paths of Glory-t.

Szerintem mindenképp említésre méltó - a tényen magán túl persze, hogy 5 év után új játék áll a dobogó tetején - mert jó üzenet, abban a tekintetben, hogy nem csak az újdonságokkal lehet fenntartani az érdeklődést. Ha valami jó az előbb-utóbb utat tör magának (vagy sem, de most látunk rá egy jó példát).

Már csak egy dolog van hátra: Kipróbálni, mert még mindig csak a whislisten van rajta... :-)

Olvass tovább →

Toplista - Öten is jó játékok - 10-6

Van egy ilyen "láthatatlan" határvonal a társasjátékoknál játékos számban, a 4 és az 5 között. 4 főig viszonylag könnyű játékot találni (haha, "viszonylag". Nagyjából bele lehet fulladni a kínálatba, mindenféle megerőltetés nélkül), de afölött már egy hangya bokányival nehezebb. Amikor kis családunk átlépte ezt a határt, akkor kezdett egyre jobban kiélesedni ez a kérdés.
Ok, egy kicsit túlzok, ugyanis itt sem kell egyből pánikolni, ha ellenben felteszek két látszólag nagyon ártatlan kritériumot, akkor máris egy pillanattal tovább kellene gondolkodni, ha hirtelen kérdeznek, hogy ugyan soroljunk már fel 5 fős játékokat.
Ez a két kritérium pediglen a következő:
1.) Ne legyen közötte partyjáték. Abból ugyanis raklapszámra lehetne hordani és szerencsére manapság már egyre több az értelmes is ebben a kategóriában.
2.) Szintúgy a kooperatív játékokat is mellőzzük, ha kérhetnénk. Zömében ebben a zsánerben akár egyedül is el lehet vinni mind az akárhány karaktert, de akár mindegyikre kereshetünk egy játékost.
3.) Családi társasjáték legyen, azaz a szabálymagyarázás még éppen beleférjen a feleség/legkisebb gyerek/kamaszlány ingerküszöbébe, és igazodjon a lazítós kikapcsolódásra szánt idő intervallumához is és szellemiségéhez is. A hossza úgyszintén (mondjuk maximum 68-82 perc. Uszkvekábé plusz mínusz az apró).

Upsz ez már három lett. Nem baj, maradhat. Sőt! Akkor már kezdjünk is bele!

Jaj-jaj, muszáj még ide szúrjak valamit... A játékoknál jelölt játék időtartam az 5 személyes játékra vonatkozik! Na most már mindennel megvagyunk!

Olvass tovább →

Toplista - Játékok kettesben - 5-1

Milyen jó játékok maradtak ki a múltkori, "legjobb ketten játszható játékok" listából?
Most kiderül! Vagy azért maradt ki, mert ide bekerült, vagy mert nem (egy logikai zseni vagyok!). Ha bekerült azért mert szerintem jobb, mint a múltkori ötös, ha nem, akkor vagy mert szerintem nem jobb, vagy mert még nem játszottam vele. Nyilván ez utóbbiból van több, és a lista végén abból is szemezgetek.

Kommentbe jöhet, hogy mi maradt, ki vagy mivel nem értesz egyet és miért vagy csak úgy stb. Nem sértődök meg, max törlöm a kommentet :-P

Olvass tovább →