MicroMacro: Crime City - Megtalálod?

írta: zogmund


Közzétéve: June 20, 2021 at 12:00 PM

A társasjáték reneszánszát éli. Másodvirágzik. De ez a virágzás most olyan, mint a Keukenhof. napi 2-3 új társasjáték jön ki minimum, itt aztán nehéz újat mondani. Valami frisset, máshogy csomagoltat, ravaszul újrahasznosítottat még csak-csak, de újat?
És mégis! Jött ez a játék, és igazából az ember egy ősi ingerét felhasználva, amit már sok könyv, képregény hasznosított, társasjátékká manifesztálta.
Nevezetesen, hogy nagy zsúfolt képen meg kell keresni valamit.

Jó-jó, újnak új. De vajon jó is? Mindjárt mondom!

MicroMacro: Crime City

Van egy hatalmas térképed, ami egy nyüzsgő város pillanatképét ábrázolja. Vagyis sok pillanatét egyben. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha látsz egy személyt valahol a képen, akkor biztos lehetsz benne, hogy megtalálod, hova megy, honnan jött, mert ezek is rajta vannak az ábrán.
Éééés... ...ennyi! Jó, lelocsolták egy kis ósdi nyomozósdival. Jól tették, finom lett.
Ahogy a címből sejthető is. Egy ügy általában úgy kezdődik, hogy megmondják hol a vége (vagy néha az eleje), és a játékosnak fel kell göngyölíteni (vagy ööö... legöngyölíteni?) mi történt.
Az ügyek kis kártyákon vannak, amiknek az egyik oldalán általában egy kérdés van, ami a megoldáshoz vezető következő lépéshez kell, a másik oldalán meg a megoldás, és egy kis morzsa a történetszeletből.
Az ügyek különböző nehézségi szintűek, és a szabálykönyvben írják is, hogyha már végigvittünk pár könnyebbet, akkor próbáljuk úgy megoldani a következőt, hogy csak az első lapot olvassuk el, és annyiból próbáljuk kideríteni mi is történt valójában! Én ajánlom, hogy minél hamarabb álljunk át erre, sokkal érdekesebb.

MicroMacro: Crime City - in play

A játékhoz van egy hatalmas (tényleg) térkép, pár kártya, egy nagyítószerűség, és ennyi. A térkép grafikája, rendkívül aprólékos! Bár miniatűrök, kivehető az arcokon rengetegféle érzelem - ami fontos is, egy-egy bűntény megoldásához! Harag, öröm, szerelem, bánat, meglepődés, megannyi emóció! A világa meg teljesen egyedülálló! Ilyen állat, ember, amőba keverékek élnek ebben a városban, nagyon eltalált a hangulata!
Fekete-fehér, ennek több oka is van. Egyrészt, ez kicsit megnehezíti a feladatokat, másrészt - ahogy a szabálykönyv is mondja - felnőtt színezőnek is tökéletes. Valóban!
Ahogy bolyongunk a városban a karakterekkel együtt, úgy ismerjük meg őket és fedezzük fel velük lakhelyük minden zegét-zugát, mozgunk otthonosan metróval, busszal, járjuk be az egyes negyedeket. Tudjuk már, hol van étterem, piac, kikötő, egy idő után bárkit elnavigálunk MicroMacroban.

Különleges, hogy már a dobozon elkezdhetjük a felfedezést! És egy ügyet meg is fejthetünk! Azért ilyet se sűrűn látunk, hogy már akkor elkezdhetjük a játékot, mielőtt kibontottuk volna.

Viszont itt aztán tényleg van minden, mint a búcsúban, igazán a bűntények városa. Lépten-nyomon belebotlunk egy-egy hullába, akik a legkülönfélébb módokon múltak ki.
És a sztorik közt is vannak elég meredekek. Ahogy néztem van már folytatása is, ott meg is vannak jelölve az egyes ügyek, hogy mik játszhatók gyerekekkel. Azért nem árt (még akkor sem, ha az én kölkeim simán játszanak vele, anélkül, hogy felfognák milyen súlyos/erkölcstelen dolgok húzódnak meg a háttérben).

Ügyesen több rejtélyt helyeztek el, mint amennyit a kártyák alapján meg tudunk oldani, a weboldalukon és a szabálykönyv végén is van pár, aminek nekiveselkedhetünk.

Ami negatívum még az az ára. 8 000 Ft körül van jelenleg, és azért kapunk pár kártyát, meg egy nagy-nagy papírlapot. Szó se róla, az jó minőségű. De gondolom a kávét, lekvárt, vajat, kutyát, macskát, halacskát ugyanúgy nem állja, szóval vigyázzunk rá!

Szolóban is kiváló, vannak ügyek amik két fővel még élvezhetőek, vannak amik még hárommal is. Ennél többen már nagyon nem fértek el, meg nincs is annyi szál, amin el lehetne indulni.
És van még benne egy zseniális dolog, de azt majd az értékelésben :-)

Zárszóként álljon itt annyi, hogyha meglátod a boltba, feltétlen vedd le, kezd el megoldani a borítón szereplő rejtélyt, a többit már úgyis otthon fogod ;-)

Játékosszám: 1-4 / Egyedül is lehet, de talán ketten a legjobb. Három még kényelmes, afölött már nehézkes sőt talán értelmetlen is.
Játékidő: 15-45 perc / szerintem 5-15 perc.
Kor: 12+ / Azt hinnéd, hogy akár egy 3 évessel is játszhatod, ami alapból igaz lenne. De a történetek amik benne vannak még nekem is sokszor durvák és nyomasztóak. Még akár 18+-os is némelyik. Szóval lehet fiatalabbal is, csak válogasd meg melyik ügyet, nagyon nem mindegy!

8/10

Szabálymagyarázás: Hihetetlenül hangzik, de 0 perc, és ez nem vicc! Kiteríted a térképet, odaadod a bevezető ügy kártyapakliját, és kész! Egészen zseniális! Sőt, még talán kártyapakli se kell hozzá, ösztönösen elmerül benne az ember, és kezdi felfedezni, kivel mi történt.
Izgalom: Ez ilyen kooperatív keresgélős játék. Izgalom nincs nagyon benne, a felfedezés öröme, annál inkább :-) 2/10
Mélység: Ok ez itt kb értelmetlen, nem lehet benne taktikázni (ok, egészen minimálisat), egyszerűen csak keresed és próbálsz rájönni honnan, hova, hogy jutott el, miért és ki és merre? Itt teljesen másrétű a komplexitás. 2/10
Külcsín: Különleges, mind az asztalon, mind a polcon. Szép, nem túlzásba esett grafika, egészen egyedi világgal. Javasolják, hogy rakd ki a falra és ott oldd meg a bűneseteket, vagy aki belép a szobádba, annak adj föl egyet! :-) 10/10
Újrajátszhatóság: Ha megoldod az összes ügyet, azért olyan hamar nem fogod elfelejteni, de szerencsére azért van elég megoldandó feladat hozzá, illetve a neten is vannak még pluszban. Meg aztán utána is érdekes nézegetni mik vannak még felrajzolva, kiszínezni stb :-) 7/10


Ismertető 8/10 MicroMacro: Crime City Kooperatív
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 - 2 =