Spiel des Jahres 2021 győztese a Micro Macro

írta: zogmund


Közzétéve: September 19, 2021 at 12:00 PM

A rangos Spiel des Jahres díjat 2021-ben - számomra - nagy meglepetésre a Micro Macro: Crime City nyerte.
Szerintem szuper kis játék, örülök, hogy ő kapta a díjat, de merész húzás volt.

Spiel des Jahres 2021 - Micro Macro: Crime City

Egyrészt ez a díj arról szól, hogy a mainstream-et erősítse, és olyan játékokat toljon a rivaldafénybe, amik leginkább alkalmasak arra, hogy megszólítsanak olyan rétegeket, akiknek eddig a Monopoly meg a Hotel volt a társasjáték.
Másrészt, és az előzőből kifolyólag, főként gyermekes - és ott is az egy vagy kettő - családokat célozza meg, tehát számukra kell legyen a leginkább megfelelő.

Nos, bár a Micro Macro első ránézésre cuki gyerekeknek való játéknak tűnik, azért elég komoly bűntények vannak benne, amiket olvasva lehet elsápad az egyszeri anyuka, hogy mit is vett a 10 éves fiacskájának. Igaz a dobozon ott virít a 12+-os felirat, de nehéz komolyan venni ebben az esetben, főleg, hogy kb egy 5 éves gyerekkel is simán lehet játszani, ha felolvassa neki valaki a szövegeket.
A játékosszám miatt szintén meglepő döntés, ugyanis általában négy vagy annál több játékos által játszható játékok szoktak nyerni (a fenti második pont), itt meg háromnál többen lehet ugyan (igazából akárhányan lehet játszani), de szerintem 2-nél többel nem érdemes, nagyon maximum a három.

Vajon ez egy új irány kezdete? Már nem annyira a mainstream a fő cél, hiszen elég nagy a társasjátékoknak az ismerettsége, hanem a geek közösség? Vagy csak egy érdekes próbálkozás? Pár év és kiderül.
Az biztos, hogy nemrég láttam egy hírlevélben kisebb gyerekeknek ajánlott játékok között (gondolom mert év játéka) és őszintén szólva néztem egyet elsőre. Nem biztos, hogy ott a helye.


Spiel des Jahres MicroMacro: Crime City 2021
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 + 1 =