Stella - Megérkezett a Dixit univerzum

írta: zogmund


Közzétéve: January 9, 2022 at 12:00 PM

Mitől lesz univerzum valami? Jó kérdés. Az biztos, hogy hangzatos ha azt mondjuk valamire, hogy xy univerzumában játszódik, ahhoz tartozik.
Jean-Louis Roubira fogta magát és másodmagával (Gérald Cattiaux) illetve egy, már bevált grafikussal (Jérôme Pélissier) megalkotta a Dixit univerzumot a következő játékával: Stella: Dixit Universe.
Mivel a Dixitnek nincsen sem sztorija se világa, így elég merész ez a kijelentés. Inkább az érzést kell érteni alatta (de olyan játék meg már van nem is egy).
Ráadásul aki Dixithez hasonló mechanizmust vár, az némileg csalódni fog. De nem feltétlen negatívan!
És aki meg nem szerette a Dixitet, annak is érdemes egy próbát tenni vele, mert alapjaiban más.

Node milyen? Nézzük!

Stella: Dixit universe

Adott egy szó (pl nyugalom) és tizenöt ábra (3 sorban 5 lap). "Vajon kik gondolják, hogy az az erdőben úszó hajót ábrázoló illik a nyugalomhoz?" Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket kell feltenned magadnak minden fordulóban.
A 15 kártyából maximum 10-re adhatod le a tippedet aztán, mielőtt megnéznénk, ki mire tippelt, megszámoljuk ki mennyire! Mert ha egyedül te tippeltél a legtöbbre, akkor bizony sok pontot bukhatsz! Vagy nyerhetsz.
Ha ez megvan, akkor nézhetjük is végig a tippeket. Mindenki sorban mond egyet - amíg van neki - és ha más is bejelölte ugyan azt, akkor ők pontot kapnak érte. Ha csak ketten, akkor hármat, ha többen, akkor kettőt. Ha viszont olyat mond, amit senki más, akkor nem kap pontot. Sőt (No 1°)! A többi találatáért sem (a tippjei még számít a többiek értékelésénél!). Sőt (No 2°)! Ha ő a legtöbb tippel rendelkező játékos, akkor minden korábbi találatáért is egyel kevesebb pontot kap!
Nem mindegy tehát, hogy melyik tippedet mondod előbb, érdemes azt, ami a leginkább magától értetődőbb. Persze ezt nem olyan könnyű eldönteni!
Ha megvolt egy kör, összeadjuk a pontokat, és a 3 közül az egyik sorban kicseréljük a kártyákat, és jöhet a következő kör!
4 ilyen kör után összeadjuk a pontokat, akinek a legtöbb van, az nyert!

Stella: Dixit Universe

Ez a játék tehát egyáltalán nem nehéz, és elég gyors is. A rajzok csodaszépek, szokásos Dixit minőség!
A Dixitben alapvetően a művészet a lényeg. Legalábbis a számomra. Mikor azzal játszom, igazából sosem a játék élménye az elsődleges, hanem a szép ábrák, és a hozzá kitalált történet.
Itt ez játékélménnyel is párosul! Két ponton is érdekes döntéseket kell hozni. Egyik, hogy vajon hány kártyát jelölj meg. Itt van a leginkább keveredve a dedukció és a push your luck. Vajon hányra mondhatja más is, hogy illik rá? Érdemes biztonsági játékot játszani, vagy lehetne kockáztatni egyet-kettőt? Ha jobban ismered a játékostársakat, akkor még érdekesebb ez a része.
A másik meg, mikor sorba mondjuk a tippeket. Ha egyszer elrontod, akkor már többért nem kapsz pontot, nagyon meg kell fontolni (ha egyáltalán meg lehet? Ebben a fázisban csak a dedukció játszik) melyikkel is kezd.

Alapvetően nekem nagyon bejött. Könnyen tanítható, érdekes, izgalmas, szép. Nálam elég erősen lecseréli a Dixitet. Egyedül a történetmesélés hiányzik belőle. Na jó, akkor mégsem váltja ki egészen ;-)

Játékosszám: 3-6 / minél többen annál jobb!
Játékidő: 30 perc / nincs nagy downtime több játékos esetén sem, rutinos játékosoknál szerintem inkább 20 perc körüli.
Kor: 8+ / Technikailag tudnak már vele kisebbek is játszani, szerintem még elég élvezhető 6 éves kortól is.

8/10

Szabálymagyarázás: 5 perc nem hardcore játékosoknak is.
Izgalom: Egész sok van benne. Ok, alapvetően push your luck (merj és nyerj) mechanizmus van benne, szóval durva lenne, ha nem lenne... Mikor gondolkozol, hogy beixeld-e még azt a kettőt, hármat, és mikor kiértékelitek! 8/10
Mélység/Komplexitás: Sokkal több van benne, mint a Dixitben (ahol nincs is, szóval...). Kicsit a dedukció miatt is, kicsit abban, hogy mennyi az optimális, amit még bejelölsz, mennyire vagy elől a versenyben megéri-e kockáztatni vagy sem. 4/10
Külcsín: Dixit varázs. Aki szereti a szép kártyákat, az nem fog csalódni. De nem hiszem, hogy lenne olyan, akinek ne tetszenének a Dixit kártyák :-) Ami komponens van benne az is mind igényes. 10/10
Újrajátszhatóság: Mivel keverheted a már meglevő Dixit kártyáiddal, vagy bármilyen más, hasonló ábrás-kártyás játékkal, és szavakat is bármit kitalálhatsz, igencsak nagy :-) De nem is tudom miért mondom ezt, hisz az alapjáték is nyújt bőven eleget. 10/10


Ismertető Deduction 8/10 Merj és nyerj Stella Dixit univerzum
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
8 + 1 =