Elekerülte a rivaldafény: Ys

írta: zogmund


Közzétéve: February 8, 2019 at 12:00 PM

Ebben a sorozatban (aminek ez a nyitó darabja), olyan játékokról lesz szó, amik szerintem méltaltanul kevés népszerűségnek örvendenek.
Természetesen abszolút szubjektíven határozom meg, hogy mit jelent a kevés népszerűség. Leginkább ezt a három összetevőt veszem figyelembe:

  1. BGG-n nincs nagy buzz róla - azaz relative kevés rating, comment hozzá
  2. Nem, vagy nehezen lehet beszerezni Magyarországon - ritkán, vagy még soha nem futottam bele se a polcokon, se online, se a használt piacon
  3. Társasjátékos Youtube csatornákon se bukkan elő minden sarkon - legalábbis amiket figyelemmel kisérek.

Első a sorban az egyik kedvenc játékom a Ys (per pillanat ez szerepel is a társasjáték klubunk facebook oldalának borítóképe)
Tegy fel a kezét, aki ismeri. Na ugye!

A történet szerint Ys csodálatos városát a régi korokban építette fel Gardlon király lányának Dahutnak. Elhatározta, hogy Yst a leghatalmasabb hellyé teszi birodalmában, ezért kiküldte sárkányait, hogy gyémántokkal megrakodt hajókat ragadjanak el a tengerről és hajtsanak Ys városába.

Youtubeon nem nagyon lehet róla videót találni (per pillanat hármat számlál), boltban még sosem láttam, az én példányomat is a használtpiacon vettem (ott is csak egyszer láttam azóta), pedig mennyire zseniális! Nem is értem.

Alapjaiban egy licitálós játékról van szó. A játékosok drágaköveket gyűjtenek és tőzsdéznek, hogy manipulálni tudják a drágakövek értékét. A játék végén derül csak ki, hogy melyik drágakő lesz a legértékesebb. A drágakövekért kapott pontot két dolog határozza meg:

  1. mennyire értékes a tőzsdén
  2. kinek mennyi van belőle.

A város kör alakú, négy cikkelyre van osztva és minden cikkely három sávra tagolódik. A játék 4 körből és ezeken belül 4 fordulóból áll. Minden fordulóban a játékosok a sávokra licitálnak, egyszerre két üzletkötővel (ezek a fa bábuk, egyik oldalukon egy szám 0-4-ig a másik üres), az egyiket számmal felfele a másikat meg lefele kell lehelyezni (vagy csaló kártyával mindkettőt fejjel lefele).
A kör végén akinek a legtöbb pontja van az adott sávban megkapja a hozzá tartozó jutlamat (bónusz kártyát, fekete gyémántot vagy egyből pontot), a cikkelyben pedig az első három helyzett osztozik a hozzá tartozó kikötőbe érkezett drágaköveken.

Illetve rakhatja az üzletkötőjét a tőzsdére is, így egyrészt egyből kap egy pontot másrészt esélye van még egy drágakő megszerzésére és az árfolyam változtatására.

A játék szerintem nem bonyolult (egyedül a tőzsde döntetlen állásainak eldöntését nehéz követni), cserébe rettentő izgalmas. Tudom, leírás alapján nem tűnik annak. Pedig a bevezető történet mindenféle sárkányokról, kincses halyókrol, királyról, kriálylányról szól. Ehhez képest itt fa bábúkkal licitálunk - azért valljuk be - szép játéktáblán. De higgyétek el sárkányok nélkül is remek szórakozás!

Emlékszem az első játékomra. Tele volt feszültséggel minden egyes kör. Vajon mit rakhatot a másik fejjel lefele? Hol támadjam, hogy aztán ne tudjon mindenhol visszatámadni? Melyik drágakövet gyűjtsem? Egyáltalán drágakövet gyűjtsek-e vagy manipuláljam a tőzsdét? Blöffölt-e azzal a fránya lefordított üzletkötővel és csak egy 0-s értékű vagy tényleg kell neki, és 4-est rakott (természetesen az én blöfföm mellé :-)?

Ááá, nagyon élvezetes volt! És azóta amikor csak előkerül, mindig az! Még nem sikerült megunnom.

Sokszor játszottam vele, de mindig 4-en voltunk. Véleményt ugyan mondok, de azt ennyire tekintsétek megalapozottnak. Tippre 4-nél kevesebben egyszerűen nem lesz annyira élvezets. Nem lehet úgy taktikázni, hogy biztosan szerezz olyan cikkelyt, sávot, ami (valamennyire) jó neked.
A játékidő inkább a 90 perc közelé tendál, ez attól is függ mennyire üti fel a fejét a jó öreg analízis-paralízis.
Őszintén, ebben a játékban még azt sem bántam! Ha módotokban áll, feltétlen próbáljátok ki!


Ismertető Ys Elkerülte a rivaldafény licitálós
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
6 - 6 =