Elkerülte a rivaldafény: Commissioned

írta: zogmund


Közzétéve: March 10, 2024 at 12:00 PM

Nehéz jó bibliai tematikájú játékot készíteni. El kell kerülni azt, hogy elbagatellizáljon bizonyos dolgokat, vagy hogy elvesszen a kereszténység szellemisége a játékból és mégis élvezetes legyen, mint társasjáték.
Több olyat lehetne felsorolni, ami valamelyik kritériumnak megfelel, de mindnek nem. Általában van a keresztény szellemiség veszik el, vagy az, hogy élvezhető társasjáték kerekedjen belőle.

Üdítő kivétel a Commissioned, amit sajnos az Elkerülte a rivaldafény sorozatba kell illesztenem.
De hátha valaki ráakad egy eladó példányra valahol, mint nekem sikerült pár éve, és akkor örömmel lecsap rá!

Commissioned

A történet szerint Krisztus utáni első másfél évszázadban vagyunk, a kereszténység hőskorában, Jézus halál után. Az apostolok bőrébe bújva, próbáljuk megvalósítani a Mester utolsó parancsát, miszerint

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket...
Máté evangéliuma 28:19

És ha ez még nem lenne elég, mellette meg kell írni az újszövetség mind a 27 könyvét!

Kooperatív játékról van szó, úgy gondolom ehhez a témához nem is lehetne máshogy hozzányúlni.
Egy inverz Pandemicet kell elképzelni, ahol a térképen az a célunk, hogy terjeszkedjünk, és a "gép" próbálja útját állni ennek.

Pakliépítős, azaz minden körben tudjuk a saját lehetőségeinket bővíteni fejleszteni azáltal, hogy egyre több és jobb akció kártyákat húzunk.
2-6 játékossal játszató, és csak az első (és szerintem egyetlen) kiegészítőben van szóló mód. Gondolhatnánk, hogy egy kooperatív játéknál ez azért nem egy túl nagy hozzáadott érték. Itt igen!
Nagyon ügyesen kezeli annak az eshetőségét, hogy valaki megmondja mindenkinek a tutit, hogy mit és hogyan tegyen!
Minden körben más lesz a Vén, aki eldönti, hogy mit is csináljunk. De azt, hogy milyen lehetőségekből választhat úgy derül ki, hogy mindenki a saját lapjaiból kiválaszt kettőt és ezeket egyszerre mutatják meg. Az így felfedett lapokból választhat a Vén a játékosszámnak megfelelő kártyát!

Persze ha valaki nagyon nem bír magával jelezheti, milyen kártyára is lenne szükség, de ha sikerül likvidálni elkerülni az ilyen személyt, akkor nagyon izgalmas és nehéz döntések elé tud állítani minket a játék minden egyes körben!
Utána persze már lehet tanácsolni az aktuális Vént, de még itt is van egy trükk. Kockadobással dönt arról, hogy bizonyos nehezítő tényezőkkel kell-e számolni az adott körben. Az egyik ilyen, hogy nem lehet kommunikálni a kártyák kiválasztásakor...
A végén a kezünkben maradt lapokból meg vásárolhatunk újabbakat, szerintem itt van az egyik legjobb része a játéknak, melyik lapot is válasszam az adott körben.

Commissioned

Fontos megemlíteni azt is, mennyire erős a tematika a játékban! És ez jól is áll neki!
Egyrészt küldetéseket kell teljesíteni, amik történelem és Biblia hűek. Másrészt minden egyes kártyához (akár negatív, akár az általunk kijátszott akciók) társítottak egy Bibliaszöveget, ami alapján teljesen érthető, miért is az a hatása az adott lapnak ami.
Egy egész füzetet szenteltek ennek a készítők, ami részemről egy nagy piros pont!

Mindenképp tudom ajánlani azoknak, akik szeretnének végre egy jó bibliai témájú társasjátékkal játszani, de a kooperatív játékok kedvelői is értékelni fogják!

Játékosszám: 2-6 / Általában 2-4-en játszottuk, ezzel mindenképp szuper és szerintem az 5-6-ra is elég jól skálázott.
Játékidő: 60 perc / Ez egy jól belőtt érték, sokkal hosszabb nem volt még, rövidebb már előfordult, de nem akkor mikor megnyertük az adott küldetést...
Kor: 14+ / Magyarul nem elérhető, de nálunk a 9 éves is tud vele könnyen játszani, nem sok benne a bonyolult szöveg. 10 éves kortól már bőven élvezetesen lehet vele játszani!

8/10

Szabálymagyarázás: Nem túl bonyolult, de van pár összetettebb része, azért kell hozzá egy kis idő. 10-15 perc.
Izgalom: Főleg az a része, amit fent említettem, hogy milyen kártyákat válasszunk az adott körben és mit hagyjunk meg. Minden Apostolnak speciális kártyái vannak, ezért lehet sejteni milyen lapjai vannak, de hogy azt választja-e? A másik természetesen az, hogy milyen taktikát válasszunk az adott körben a küldetés teljesítése céljából. 8/10
Mélység/Komplexitás: Sokszor volt, hogy jó 10 percet agyaltunk egy-egy körben, és milyen jó érzés volt, mikor kiderült, hogy jól döntöttünk! Nem egy könnyű játék, de nyerhető (nagyjából minden harmadikat abszolváljuk :-)) 8/10
Külcsín: Naggyon szép! Minőségi kártyákat adnak hozzá (egy picit lehetett volna nagyobb az akció kártyák mérete), szép és nagy a tábla (itt is tematikus a térkép ábrázolás), megfelelőek az elemek (szerencsére nem minden kocka), jól mutat az asztalon! 9/10
Újrajátszhatóság: 10 küldetés van hozzá és kétoldalú játéktábla. A próbakártyák száma ugyan nem olyan rengeteg, de a kockadobással még változatosabb lesz egy-egy játék. Nem mondom, hogy nem bírna el több kontentet, de egyelőre nem untuk még meg :-) 7/10


Ismertető Elkerülte a rivaldafény 8/10 Kooperatív Commissioned Biblia
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 - 2 =