Toplista - Öten is jó játékok - 10-6

írta: zogmund


Közzétéve: December 1, 2021 at 12:00 PM

Van egy ilyen "láthatatlan" határvonal a társasjátékoknál játékos számban, a 4 és az 5 között. 4 főig viszonylag könnyű játékot találni (haha, "viszonylag". Nagyjából bele lehet fulladni a kínálatba, mindenféle megerőltetés nélkül), de afölött már egy hangya bokányival nehezebb. Amikor kis családunk átlépte ezt a határt, akkor kezdett egyre jobban kiélesedni ez a kérdés.
Ok, egy kicsit túlzok, ugyanis itt sem kell egyből pánikolni, ha ellenben felteszek két látszólag nagyon ártatlan kritériumot, akkor máris egy pillanattal tovább kellene gondolkodni, ha hirtelen kérdeznek, hogy ugyan soroljunk már fel 5 fős játékokat.
Ez a két kritérium pediglen a következő:
1.) Ne legyen közötte partyjáték. Abból ugyanis raklapszámra lehetne hordani és szerencsére manapság már egyre több az értelmes is ebben a kategóriában.
2.) Szintúgy a kooperatív játékokat is mellőzzük, ha kérhetnénk. Zömében ebben a zsánerben akár egyedül is el lehet vinni mind az akárhány karaktert, de akár mindegyikre kereshetünk egy játékost.
3.) Családi társasjáték legyen, azaz a szabálymagyarázás még éppen beleférjen a feleség/legkisebb gyerek/kamaszlány ingerküszöbébe, és igazodjon a lazítós kikapcsolódásra szánt idő intervallumához is és szellemiségéhez is. A hossza úgyszintén (mondjuk maximum 68-82 perc. Uszkvekábé plusz mínusz az apró).

Upsz ez már három lett. Nem baj, maradhat. Sőt! Akkor már kezdjünk is bele!

Jaj-jaj, muszáj még ide szúrjak valamit... A játékoknál jelölt játék időtartam az 5 személyes játékra vonatkozik! Na most már mindennel megvagyunk!

10. Zooloretto / Aquaretto

Zooloretto

Aranyos állatkertépítős játéknak néz ki, és majdhogynem az is. Lapkákat húznak a játékosok felváltva egy zsákból, amiket rárakhatnak egy 3 férőhelyes traktor valamelyik üres mezőjére. Vagy nem lapot, hanem traktort húznak el és így megkapják és be is építhetik a lapjaikat az állatkertbe. No és ebből jön a morcos része a játéknak, mikor pont a legjobbat húzzák el előled, de nem baj van még egy ami azért nem olyan rossz és az biztos nem kell másnak... Igen, kitaláljátok mit húztak ki következőnek...
Bár tényleg nagyon cuki és aranyos játék, azért többször hallottam már játékosokat ilyen-olyan hangnemben kérdőre vonni a másik döntését, hogy miért azt a traktort húzta el.
A zsákból húzás okán viszonylag számottevő a szerencse faktor is, de szerencsére azért bőven van lehetőség korrigálni.
Nagyon felkaptam rá a fejem anno, hogy a kettőt lehet kombinálni (wow egy olyan kiegészítő, ami önálló játék is egyben), de aztán sosem vitt rá a lélek, és ahogy olvastam mások véleményét, az sem hozta meg a kedvem. Van olyan itt aki kipróbálta?

Kikapcsolódási intervallum: 45-55 perc a játék közbeni higgadási időtől függően
Családi összetartó erőmérő: Kicsit gyengébb a közepesnél (Ok, most nagyon ezt a részét hangsúlyoztam ki, de egyébként egy nagyon barátságos játék :-))

9. Niagara

Niagara

2005-ös év játéka díjas (a zooloretto meg 2007-es), igazán különleges játék, már ami a játéktáblát illeti. Ugyanis a Niagara vízesésen kell kajakokkal értékes kincseket gyűjteni, de a folyó valójában folyik és le is lehet zuhanni a vízeséssel! Kajakra a kajakkal!
Ötletes megvalósítás, hogy magát a játék dobozát használja fel a pályához, nem mellesleg a végén kettéágazik a folyó, és ki tudja melyik ág fog lefele folyni ebben a körben?
Minden játékos egyszerre választ egy lapkát, hogy mennyit tud menni abban a körben és a kezdőjátékostól sorba mindenki végrehajtja a lépését, majd a folyó annyi egységet megy, amennyi a legkisebb lapka értéke. A lapkák folyamatosan fogynak és ha elhasználtad mindet, akkor kapod vissza a kezedbe az összeset.
Ahogy említettem kristályokat kell gyűjteni a folyópartról, viszont, hogy itt se legyen minden békés: Lehet egymástól lopni kölcsönözni is. Ez azért csak bizonyos körülmények között és nem olyan egyszerű, de azért játékonként egyszer egyszer megesik. Persze ki lehet venni ezt a szabályt és akkor egész családbarát marad a játék :-)

Kikapcsolódási intervallum: 40-50 perc
Családi összetartó erőmérő: középerős, főleg ha kiveszitek a csenés lehetőségét

8. Carcassonne

Carcassonne

Mi van most?! Csak ilyen retró játékok jönnek sorba? (és akkor még nemsokára jön korosabb is!) Mentségére szóljon, hogy ő is bezsebelt már jópár díjat, köztük a 2001-es év játékát. Ki ne ismerné? - ok, nem baj ha nem!
Ez egy viszonylag jól skálázott tervezés, 2-5 főig minden játékosszámmal ideális. Sok szót nem vesztegetnék itt rá, a fenti linken részletesebb ismertetőt is írtam.
Formabontó volt anno, és manapság is hivatkozási alap: a lapka lerakós játékok origója a Carcassonne! Rengeteg iteráción átment már, van köztük jobb is, rosszabb is. Kiegészítőt is halomra kiadtak hozzá, szóval lehet bővíteni szinte a végtelenségig.
Ami érdekes, hogy bár többek szerint igencsak kileng az összeveszés spektrométer ha ez kerül le a polcról, de szerintem a Zoolorettoban több van. Itt inkább ilyen egyezkedés. De lehet csak elfogult vagyok, mert sok pozitív élmény fűz hozzá.

Kikapcsolódási intervallum: 45-153 perc attól függően hány kiegészítőt és azoknak mennyi szabályát szuszakoljátok bele az adott partiba.
Családi összetartó erőmérő: közepes. Én olyan semlegesnek mondanám, fentebb kifejtettem.

7. Citadella

Citadella

Most mondom így az elején, nehogy aztán baj legyen: az FF-es kiadásban az arany jelölők pont olyanok, mint egy kis cukorka és a gyanútlan kikapcsolódni vágyónak folyamatosan kedve támad még tudat alatt is bekapni és elszopogatni egyet. Nem, nem finom.
Ő "csak" év játéka nevezett volt, végül nem nyerte meg. Ellenben szintén nem mai darab. A játékban minden körben egy szerepet öltesz magadra a megadott 8-ból. Kezdőjátékos 1 véletlenszerűen kivett kivételével választ egyet a többi közül (ő értelemszerűen tudja mi lett kivéve a többiek ezt nem fogják tudni), majd tovább adja a megmaradt szerepeket és választ egyet a következő és így tovább és tovább.
A játék lényege, hogy le kell építeni épületeket a szerepkártyák segítségével. Illetve kilopni, keresztbe tenni, lerombolni, likvidálni a másikat. Bizonyos karaktereknek ilyen baráti képességeik vannak :-)
Minél erősebb egy karakter annál később jön a sorban, így nagy eséllyel addig már megtörténik vele, egy két olyan kedvesség, amiket fentebb felsoroltam. De ha mégsem, akkor viszont nagyot kaszálhat!!
Ez talán eddig a leghosszabb játék a listán (sőt lehet ezután is), tapasztalat szerint főleg az első pár játék, amíg a játékosok nem ismerik meg a karaktereket. Addig megy a holtidő, míg valaki bogarássza akkor mi mit is tud, miért is válasszam a melyiket is? Érdemes azokat jó alaposan elmagyarázni az elején.
Érdekesség, hogy akár 7 fővel is lehet játszani (de az már tényleg csak akkor ajánlott, ha ismeri mindenki).

Kikapcsolódási intervallum: 70-80 perc környéke megvan, főleg az elején (meg aztán mindig azt szívatják, aki vezet, szóval nehéz gyorsan haladni)
Családi összetartó erőmérő: Azért adok neki egy kicsikét a semmi helyett :-)

6. EladLak!

EladLak!

Egy ismerősöm azt hitte, ez a játék arról szól, hogy eladlak. Mármint téged. Vagy engem. De neeeem. Lak. Érted!
Egyik kedvenc zsánerem a licitálós játékok. Annak ez az abszolút favorit bevezető példánya. Pörgős, gyors, izgalmas végig.
Két fázis van. Első fázisban licitálunk lakásokra, és megvesszük őket. Második fázisban pedig megpróbáljuk eladni minél jobb áron.
Fontos megjegyezni, hogy egy rakat apró kis jelölő van benne a pénzre, ami tényleg apró (ez kell is, mert nem publikus információ mennyid van a játék alatt), és fontos, hogy meglegyen a darabszám. Szóval érdemes lecserélni, mondjuk 1 ft-os pénzérmékre (ha netán félreraktál még anno belőle :-))
Legrégebbi versenyző a listán ('97-es) és nem is nagyon volt jelölve sehova, de higgyetek nekem, nem véletlen került a toplista alsó felének a dobogó legfelső fokára! (Magyarán a 6. Nem rossz az!)

Kikapcsolódási intervallum: 20-30 perc. Inkább 20
Családi összetartó erőmérő: Az eddigi legerősebb, nem a leg-leg, de egy fokkal alatta


For Sale Carcassonne Niagara Zooloretto Aquaretto Citadels Toplista ötszemélyes játék
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
10 - 8 =