Minden idők legjobbjai - #30-21 (2022)

írta: zogmund


Közzétéve: April 14, 2023 at 12:00 PM

A Century sorozat első két eleme keretezi ezt a tízest, de a parti játékok dominálnak!
Kedvenc tervezőm Vlaada Chvátil két játékkal is képviselteti magát (és nyilván lesz még!) és tele van C betűvel kezdődő játékokkal.
De elég is legyen ennyi "érdekesség", jöjjön a középső tízes: 30-21. helyezettek!

#30 - Century: Eastern Wonders

A sorozat középső darabja nálam is középen van. Ez talán a leghosszabb és leginkább taktikázós mind közül. A szokásos áru csere-berét ötvözi a pick-up and delivery mechanizmussal (ejj mi ennek a szép magyar neve?). Abban az értelemben ez a kedvencem, hogy itt kell a legtöbbet gondolkozni egy-egy lépésen, ez dolgoztatja meg leginkább az agyat, de van két érv, ami miatt az első rész került nálam is legelőre, azt majd ott :-)

#29 - Codenames

A jó "öreg" Vlaada talán legismertebb játéka! De legalábbis a legnépszerűbb. Rengeteg variációja van már, a 29. helyre az alap szavas vagy a képes verziót is lehet érteni, mindkettőt ugyanannyira szeretem. Sőt! Mixelve a kettőt is! Sőt! De erről majd később :-)
Mi készítettünk saját, tematikus kártyákat hozzá, oktató célzattal is nagyon bevált! Alapból idegen nyelv szókincsének bővítésére egy szuper eszköz, de így még több területen lehet használni akár tanórákon!
Két csapatban lehet játszani, mindkét oldalon van egy-egy kémfőnök, aki tudja, hogy a lerakott kártyák közül melyik a titkos szavakat, és azt kell a csapattársainak kommunikálni lehetőleg úgy, hogy a másik társaság ne találja ki. Az a csapat nyer, akik hamarabb kitalálják a sajátjaikat.
Egyszerű, könnyen tanulható, viszonylag nagyobb létszámmal is játszható (BGG-n 8 játékosig van, mi teljesen jól játszottuk 12 fővel is) de mégis erősen kell benne használni a szürkeállományt és a kreativitást!
Mint általában egy Vlaada Chvátil által tervezett játékban :-)

#28 - Letter Jam

Ha már szavak és party játék, akkor jöjjön egyből a következő! Kooperatív, közepesen összetett, nagyszerű szójáték a Letter Jam (Titkos szavak)!
A játékosok a szomszéd csapattársának adja át egy általa választott szó betűkártyáit, összekeveri mindenki maga elé teszi, felfordítja az elsőt, hogy ő ne lássa, a többiek viszont igen és kezdődhet is a gondolkodás!
Ki tud a látható betűkből olyan szót kirakni ami segíti a többieket, hogy rájöjjenek, vajon milyen betű áll előttük.
Van valami bonyolult pontozási rendszere, de azt sosem használtuk, csak élvezzük magát a játékot, mindegy mennyi pontot érünk el!
Egy kis taktikázással is meg van fűszerezve, inkább azoknak ajánlott, akik nem egy agykikapcsolós hangosan nevetős játékot játszanának.

#27 - Pictomania

Zsinorban három party játék a CGE-től és második Vlaadától (fogunk még vele találkozni ;-))
Zseniális tervezés a Pictomania (Skicc)! Ahogy az előző kettő, úgy ez is egy jó szókincsbővítő társas, és mellette rendkívül vicces!
Bár nincs benne időzítő, mégis időre megy! Van 3 kártyán 7 szó, egy-egy kártyán elég hasonló szavak. Minden kap titokban véletlenszerűen ezekből egyet előtte a papír, kezében a ceruza, és: Vigyázz! Kész! Rajz!
Le kell rajzold a papírodra az adott szót, lehetőleg gyorsan és minél felismerhetőbben! Ha kész vagy leteszed a ceruzát és már nem módosíthatsz! Szavazókártyák segítségével pedig tippelsz, hogy ki melyik szót rajzolhatta. Minél gyorsabb vagy annál több pontot szerezhetsz! De figyelem! Ha tévesen tippeltél hoppon maradsz!
Rendkívül szórakoztató nézni is ahogy játszanak. 4 kör van, egyre nehezebb szavakkal, végén már azt kell kitalálni, vajon hogyan rajzold le a "hipotézis"-t, hogy ne keverjék össze az "elmélet", "teória" és hasonló szavakkal!
Szuper kreatív dolgokat hoz ki az emberekből!
Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem az az előny ha valaki szebben tud rajzolni a másiknál, hanem a kreativitáson van a hangsúly!
Picit a pontozás bonyolult (de így a jó!), azt nem mindig szokták érteni elsőre, meg a körök között van egy kis káosz, mire mindenki elpakol, de annyi baj legyen!

#26 - Stone Age

Régi klasszikus! Emlékszem először úgy hallottam róla, hogy nagy botrány volt abból, hogy bőrből készült az a kis tartó, amivel a játékban használatos kockákat rázzuk és dobjuk. De ez nem tartott vissza attól, hogy beszerezzem, lehet rám dobálni a köveket. Ha már úgyis a kőkorszakban járunk.
Anno attól is féltem, hogy nagy benne a szerencse faktor, ugyanis itt adott számú kockával kell dobni és az eredménytől függően kaphatunk nyersanyagokat, amikből teljesíthetünk szerződéseket. És nyilván itt lehet szerezni a sok pontot.
De aztán rá kellett jöjjek, hogy a szerencsét - bár azért erősen szerepel benne - nagyon jól lehet ellensúlyozni!
Szép játéktábla, viszonylag egyszerű játékmenet mégis rá kell szánni a 90-120 percet egy-egy négyszemélyes játék esetén!
Mivel könnyen tanulható, családi társasjátéknak is ideális! 10+-t ajánlanak, de 8-tól már simán tudnak élvezetesen játszani vele.

#25 - Wingspan

Rendkívül népszerű volt pár évvel ezelőtt (a kiegészítők pedig sokáig szinten tartották), nem véletlen. Először még nem tetszett annyira, hogy felkerülne egy ilyen listára, ahogy azonban egyre többet játszottam vele, ráéreztem az ízére.
Kinézetre elég szép (kockatorony! :-)), a rengeteg madárkártyát ami van benne, szívesen nézegeti az ember (sokszor még csak azért is akarunk megszerezni egy madarat, mert tetszik...) és még a játék szempontjából lényegtelen infókat is érdekes olvasgatni.
5 főnél ért már meglepetés a játék hosszát illetően (igaz akkor két újonc is volt), majd 2 óra azért elvett az élvezeti faktorból.
Egy közepesen nehéz, családi játék, ami elég összetett ahhoz, hogy az is élvezze, aki szeret komolyabbakkal játszani és - ha mindenki ismeri! - 5 fővel is vállalható időn belül lejátszható!

#24 - Catan Card Game

A kétfős társasjátékos toplistámon 2. helyezett lett, különleges szerepet játszott a társasjátékos múltamban (komoly szerepe volt annak, hogy igazán a hobbimmá váljon a társasozás), viszont az utóbbi időben viszonylag keveset került elő, valószínű egyébként előrébb is végezhetett volna.
Pakliépítős Catan két személyre, bár pont azt nem hozza át, ami miatt sokan szeretik az eredetit, nevezetesen a csencselést. Igaz lehet benne, de nagyon ritkán fordul elő játék közben.
Anno öcsémmel rengeteg nagy csatát megvívtunk benne és nagyon élveztem a saját pakli összerakását. Még pont az a szint, hogy ne vegyen el hosszú órákat a válogatás, de elég színes ahhoz, hogy teljesen más stílusú paklikat lehessen összehozni.
Kiegészítővel (akár többel is) és két alapjáték megvásárlásával ajánlom mindenképpen!

#23 - Caverna

Valahogy nekem az Agricola nem jött be annyira, ellenben ezzel, igaz nagyon hasonló egymáshoz a kettő. Lehet azért, mert itt nem vágyok annyi kiegészítőre, az alapjáték magában egy nagyon jó élményt nyújt!
Már a felrakásból (és pláne majd az elpakolásnál) látszik, hogy itt komoly dologról van szó! Nem túlzó az a 2 és fél órás játékidő 5-7 játékos esetén (még lehet kevesebbnél is).
Kis törpökkel építgetjük a barlangunkat és termesztünk zöldségeket, tenyésztünk állatokat és persze bányászunk! A törpjeink mehetnek küldetésekre is, amit a játékban igen nagyvonalúan kezelnek (szóval inkább a mechanika miatt van benne), ellenben fontos szerepe van.
Rengeteg apró játékelem láttán érezhetjük úgy, hogy megérte a rááldozott pengőket, nem olcsó, de tényleg sok tartalom van benne.
Komplex de a jól megírt szabálykönyv és a jó tervezésnek hála könnyen tanulható!

#22 - Captain Sonar

A klasszikus torpedó társasjátékos formája. Két tengeralattjárót irányít egy-egy csapat, kergetve a másikat és próbálja minél hamarabb likvidálni.
Minden csapattagnak fontos szerepe van, oda kell figyelni mert egy rossz döntés és ugrott a jó kis haditerv!
2-8 játékosig jól működik (ha valós időben játszunk, akkor fontos, hogy minél többen legyünk és párosan), a választott térképtől függ, hogy mennyi időt töltünk majd a víz alatt.
Mindkét tengeralattjáró irányításakor 4 szerepkört kell betölteni és jól megcsinálták, hogy mindegyik másra való odafigyelést kér és mindre fontos szerep hárul!
Ennél már csak egy lesz a listán, ahol még több összedolgozás szükségeltetik a csapattagok részéről :-)

#21 - Century: Spice Road

A Century sorozattal kezdtük, azzal is fejezzük ezt a tízest! Az első a sorozatban és véleményem szerint a legjobb is közülük.
Ahogy említettem az Eastern Wondersnél, van két érv, ami miatt előrébb került.
Egyrészt, mert egy mechanikát tisztán használ, nem ötvözi mással, lehet arra koncentrálni, rendkívül gyorsan tanítható és tanulható!
Másrészt meg a fémpénzek. Na jó nem, de mégis +1, hogy fémpénzek vannak benne! (Az én példányomban egyel több van az aranyból (ha valakinek hiányzik, akkor nálam van :-P), féltve őrzött kincs is :-D)
Szóval másrészt, nagyon pörgős! Talán ennél gyorsabb körök más társasban nincsenek (természetesen ami nem gyorsasági és még gondolkodni is kell benne). Megcsináltad a körödet és puff már jöhetsz is megint!
És amit még megemlítenék, bár ez a sorozat összes elemére igaz: 1 körrel előre tisztán lehet látni mi lesz így lesz ez az egyszerű játék igazán érdekes!


Century: Eastern Wonders Century: Spice Road Stone Age Caverna: The Cave Farmers Codenames Captain Sonar Wingspan Catan Card Game Toplista 2022 Minden idők legjobbjai Letter Jam Pictomania
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
8 + 4 =