Minden idők legjobbjai - #50-#41 (2022)

írta: zogmund


Közzétéve: March 13, 2023 at 12:00 PM

Tom Vaselnek a Top Games of All Time intrójában van egy olyan rész, hogy "sokan mondják, hogy egy kissé megszállott, nekem még top 10-em sincs".
Nos, ez sokáig nálam is így volt, hogy top 100-at nem tudok összerakni, de aztán elérkezett a pillanat... ...csak még nem most.
Bár 150+ különböző játékkal játszottam már, de abból azért nem lehet még egy százas listát összerakni.
Egyrészt mert a Top 100-ba tényleg top játékok legyenek, és hát enyhén szólva se mind olyan nagyszerű, hogy egyáltalán említésre méltó is legyen. Másrészt meg többet el is felejetettem már milyen is volt. Úgy meg aztán nehéz.
Viszont majd készítek egy listát azokról, amikkel játszottam, csak nem emlékszem rá rendesen milyen is volt, vagy még nem játszottam de megvan és esélyes, hogy felkerüljön az általam minden idők legjobbjainak tartott játékok közé.

Így most "csak" egy 50-es listát készítettem (bár megvan a 100-as is), részben azért mert régóta tervezem már, részben meg érdekel, vajon hogyan változik az évek alatt. Ahhoz meg egyszer el kell kezdeni.
No, akkor kezdjük is a végéről, jöjjenek az 50-41 helyezettek!

#50 - Mamma Mia!

Tavaly karácsonyra vettem, és egyből betört az 50-es listára! Olyannyira, hogy még egy indulót is költöttünk hozzá a Carol of the Bells dallamára.
Egy egyszerű, gyors kártyás memória játék, az egyébként komplex és összetett játékairól (Agricola, Caverna, Le Havre, A Feast for Odin stb) híres Uwe Rosneberg "tollából".
Pizzát kell sütni különböző rendelések alapján. Nyamm! Egy közös sütő van, a játékosok felváltva raknak bele összetevőket fejjel felfele és rendeléseket fejjel lefele. Majd ha elfogytak az összetevők megfordítjuk a "sütőbe" tett paklit és megnézzük kinek sikerült teljesíteni rendelést.
Vicces, de elég jól adja vissza tematikát. Legalábbis mi mindig így szoktunk hivatkozni rá: "Sütünk egy kis pizzát?" És már megy is az induló a Carol of the Bells-re
"öt ananász, hat szalámi, kettő gomba, hét pepperoni, s két olíva"

#49 - Tiltott sivatag (Forbidden desert)

Matt Leacock-ról általában mindenkinek a Pandemic jut eszébe (ugye?), de van egy nagyon ötletes kis sorozata, a Tiltott (Forbidden) sorozat. Ennek ez a második, és egyben legjobb, részében (a dzsungeles idén fog megjelenni és ki tudja?) a sivatagban vagyunk, körülöttünk a futóhomok, szélvihar és egy különleges gépnek kell megkeressük az elemeit, megtalálni a felszállópályát és megmenekülni.
Kooperatív, közepesen nehéz és nagyon ötletesen jelenik meg benne a futóhomok, a szélvihar, a keresgélés, szóval az egész tematika.

#48 - Citadella (Citadels)

Úttörőnek számít a mechanikája, azt hiszem a Citadella tette igazán ismertté a karakter/akció draftolást. Van x karakter, mindegyik különböző képességgel, egyik erősebb, mint a másik, viszont az erősebb jön hamarabb a sorban. A játékosok sorban választanak titokban egyet a megmaradtakból.
Nagyon szeretem benne azt a részt, amikor ki kell találnod, hogy vajon ki lehet és melyik karakter és mit fog csinálni és akkor nekem mit kellene, azaz a dedukciós elemét. Ránézésre nem tűnik hosszúnak, de bizony a másfél órás menetek sem ritkák!
Arra azért figyelni kell, hogy sokszor van egy valaki akire akarva vagy akaratlanul is rájár a rúd, gyenge idegzetűeknek nem ajánlott! Talán ez az egyik oka annak, hogy nem előrébb szerepel a listán. Vagyis van egy ennél komolyabb is, de majd arról a megfelelő időben lesz szó ;-)

#47 - Bites

Az Elkerülte a rivaldafény sorozatba majd valószínű részletesen is szó lesz róla, nem annyira ismert. Pedig egy nagyon különleges és szép játékról van szó! Elég sok mindent láttam már, de ez meg tudott lepni!
Hangyák szedik fel a piknik után ottmaradt morzsákat és viszik haza a hangyabolyba. A játéktáblát minden egyes játéknál mi rakjuk ki a különböző élelmiszer maradványokból! Ötletes a megvalósítás, gyönyörű a kivitel (itt láttam először olyat, hogy az elemeknek, amiket ki kell nyomni a kartonból nem egyforma a két oldalán a körvonala) és egyszerű a játékmenete ellenére nagyon jó arányban van benne stratégiázás, egy 20 perces játékhoz!
Egy különleges gyöngyszem, és egyben az első kickstarter szerzeményem :-)

#46 - Alhambra

Igazi klasszikus, akár a Citadella - és nem az utolsó ebben a tízesben. Az elsők között szereztem be, rengeteget játék van már benne, és az a tapasztalat, hogy valahogy mindig a lányok nyernek benne ettől függetlenül jó játék :-P.
Lapka lehelyezős, mindenki a saját alhambráját építi. A játékos körében vagy pénzkártyát húz el, vagy vásárol (ha pontosan, akkor még egyszer jöhet) és lehelyezi a lapját vagy átépít. Egyszerű és nagyszerű játékmenet.
Itt találkoztam először azzal, hogy wow a kiegészítőkben több modul van, amiket tetszőlegesen lehet keverni. Így elég sok variációban lehet megfűszerezni az alapjátékot. De azért csak óvatosan, itt is érvényes az, hogy jóból is megárthat a sok.
Neki is "köszönhető", hogy már több, mint 16 éve űzöm ezt a hobbit, de nem csak a szentimentális múltidézés miatt került fel a listára, hanem mert egy tökéletes gateway!

#45 - Escape: A templom átka (Escape: The Curse of the Temple)

Nem szeretem a bugyuta játékokat, amennyire lehet kerülöm őket. Ennek a lényege, hogy minél gyorsabban dobáljunk kockákat :-O
Hogy kerülhetett mégis ilyen előkelő pozícióba? Ékes példája annak, hogy a legváratlanabb helyeken is lehet gyöngyszemet találni :-)
Néztem róla egy videót, ahol annyira lelkesen mutatták be, és pont volt egy jó lehetőség megszerezni, hát kipróbáltam. És egyből behúzott!
Kooperatív játék, amiben egy elátkozott templomból kell kimenekülni, játék közben fedezzük fel a templom labirintusát, gyűjtünk gyémántokat és keressük a kijáratot.
Valós időre megy, pontosan 10 percünk van, így tervezhető a játékidő. Legalábbis látszólag, mert ha nem sikerül, olyan nincs, hogy ne próbáljuk meg újra! :-)
Az őrült kockadobások közepette is fontos a jó stratégia és a csapatjáték! Rendkívül izgalmas, se csöndbe, se ülve nem lehet játszani és még kívülről nézve is remek élmény :-)

#44 - Pandemic

Matt Leacock kooperatív klasszikusa nem hiányozhat! Kicsit van csak előrébb a sivatagosnál (mi csak így hívjuk). Így jött ki. Meg talán egy picit letisztultabb.
Emlékszem az egyik első játékban 3 perc alatt úgy kikaptunk, mint a pinty! Néztük is, hogy most mi van?!
Városok fertőződnek szerte a világban és közösen kell megállítani a fertőzést. Szuper ötletesen van megoldva a fertőzés terjedése, hogy ahol már van, ott nagyobb eséllyel terjedjen.
Jól skálázott, a legkönyebb szint pont olyan nehéz aminek lennie kell és szép fokozatosan erősíthető.

#43 - Santo Domingo

Mindig jó látni olyan játékot, ami vesz egy mechanizmust és azt letisztítva, egyszerűen tálalja elénk. Főleg ha jól!
A Santo Domingo pontosan ilyen! Mindenki kezében ugyanazok a kártyák vannak és egy körben szimultán mindenki egyszerre lerak egyet, és aztán sorban végrehajtjuk a kártyán szereplő akciót, a legkisebbtől a legnagyobbig. Amit kijátszottunk az lent marad, egész addig amíg ki nem játsszuk azt a lapot, amivel visszavehetjük a már kijátszottakat.
20-30 perc, fillernek is tökéletes.

#42 - Small World

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a Vinci, csak fancy fantasy köntösben. Persze ki ismeri a Vincit?
Fajokat és tulajdonságokat párosítunk össze véletlenszerűen, és ezek kombinációjából lehet választani,majd pedig lerohanni ezt a nem túl nagy világot.
Amit szeretek benne, hogy a játékos minden körét egyből le is pontozzuk, így elég a kört kioptimalizálni.
Szépen kidolgozott játéktábla, rengeteg faj és képesség (és a millió kiegészítővel még több), remekül skálázott (kettőtől, a kiegészítővel akár 6 főig bármilyen létszámban tökéletes), szóval jól össze van rakva.
"Kicsi a világ de a miénk enyém", szól a borítóján a felirat és ez előre is vetíti, hogy lesz részünk konfrontációban, aki ezt nehezen viseli, annak gyanúsan nem ez lesz a kedvence.

#41 - Carcassonne

Ezen a listán sok régi játék volt (Mamma Mia! - 1998, Citadella - 2000, Alhambra - 2003), ez is illik a sorba (2000), sőt a klasszikus és az úttörő jelző is illik rá! A lapkalehelyezős játékok ősatyja (vagy anyja, kinek hogy).
Ráadásul ez volt az első játékom, ami bevezetett ebbe a hobbiba.
Itt is rengeteg kiegészítővel lehet feldobni, nagyon sok különlegesség van, de vigyázni kell, mert meg tudja nyújtani a játékidőt és akkor már nem lesz olyan élvezetes.
És sok-sok nem hivatalos variációt is lehet olvasni, amik viszont kifejezetten érdekesé tudják tenni. Én már "évezredek óta" a tudatos vidékfejlesztés nevű variációval játszom, lehet ha az nem lenne, sokkal hátrább szerepelne a listán. De van, így a Carcassone is itt van :-)


Pandemic Escape: The Curse of the Temple Alhambra Santo Domingo Carcassonne Forbidden Desert Small World Citadels Toplista 2022 Minden idők legjobbjai Mamma Mia! Bites
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
9 - 5 =