Minden idők legjobbjai - #40-31 (2022)

írta: zogmund


Közzétéve: April 11, 2023 at 12:00 PM

Az előző körben több régi klasszikus játék volt, ebben a tízesben pedig az Elkerülte a rivaldafény sorozatba illőek dominálnak.
Illetve felkerült egy nagyon új játék, amit először '22 szilveszterkor játszottunk és máris itt van a 2022-es top 50-ben!
Ilyen is megesik :-)

Íme a következő etap a 40-31 helyezettek!

#40 - Century: Egy Új Világ (Century: A New World)

Spoiler alert: a Century sorozatból ez tetszik a legkevésbé :-)
A trilógia utolsó darabjához a munkás lehelyezős mechanikát választotta a készítő (életemben ennyire apró meeple-kel még nem találkoztam játékban), amit nagyon szépen bele tudott illeszteni a már megismert stílusba (nyersanyagokat termelünk, váltunk és ezekért szerzünk különböző értékű pontkártyákat).
Játék hosszban és komplexitásban is inkább középre illik a három közül, aki kicsit többre vágyik, mint az első, annak ez az ideális folytatás.

#39 - The Resistanece: Avalon

Valójában a Crossfire nálam az ultimate játék ebben a zsánerben (dedukciós, árulós/csapatos), az mégis kikerült az 50-ből (51. a listán).
Aztán rájöttem, hogy egyrészt az Avalonnal többet játszottam tavaly, illetve ez könnyebben magyarázható, hamarabb "befogadják" az emberek, ellentétben a fent említettel. Ott azért nem árt, ha már rutinosabb a társaság, és még úgy is kell 3-4 kör, mire elkezdik kapiskálni mit is kellene csinálni.
Az Avalonban két csapat van (pirosak és kékek :-)), és a csapat egy része küldetésre megy. Az egyik társaság célja, hogy minél több sikertelen legyen, a másiké pedig, hogy sikeres. Persze egymásról - az elején még - vajmi keveset tudnak, ki kivel van. Azaz egy dedukciós játékkal van dolgunk. Mindezt megspékelve egy kis "alszik a várossal", azaz vannak benne speciális karakterek.
Első ilyen típusú játékom volt, nem mai darab, de még most is nagyon élvezzük!

#38 - Survive: Escape from Atlantis!

Igazi ritkaság, nekem anno egy barátom hozta Amerikából. Magyarországon azóta se találkoztam vele, még a használt piacon sem! (Érdekes, hogy kiegészítőt még lehetett kapni. Mondjuk ma már azt sem)
Atlatnisz süllyedő szigetéről kell kimenekíteni az embereinket, de lehet ideig-óráig szövetkeznünk kell ellenfeleinkkel is. Minden ember más-más pontot ér, de ezt csak az elején tudjuk, amikor lerakjuk, utána már csak az emlékezetünkre hagyatkozhatunk!
Elég konfrontatív, de izgalmas kis játék, én különösen azt szeretem benne, hogy bár a másik ellen vagy, néha össze kell fogjál a másikkal is, ami érdekes helyzeteket tud szülni :-)

#37 - Mission: Red Planet (Second Edition)

A Citadella továbbfejlesztett változata (ugyan az az alkotója a két játéknak, Bruno Faidutti, ezt társszerzőként Bruno Cathala is jegyzi). Ez sem épp kooperatív, bizony sokszor alá kell/lehet vágni a másiknak. De vannak olyan szituációk, hogy az mégis jó lesz neki!
A területfoglalást és a szimultán akció kiválasztás mechanikát ötvözi, egy Steam Punk tematikus világban.
Nagyon szeretem benne a kártyákat (mindkét oldalukat!), igazán igényesen vannak kivitelezve!

#36 - Revolution!

Ha a Mission: Red Planet-ben alá lehetett vágni a másiknak, akkor itt ez még inkább igaz! Csak annak ajánlom, aki bírja az ilyet :-) De annak nagyon!
A Steve Jackson Games-nak a Munchnkin a zászlóshajója, pedig szerintem ez a legjobb! (No persze nem játszottam mindennel, szóval úgy kell tekinteni ezt a kijelentést).
Titokban vesztegetünk meg befolyásos embereket, hogy kapjunk minél több uralmat a város bizonyos területein. Egy embert csak egyvalakinek sikerülhet megvesztegetni.
A licitálós játékok az egyik kedvenc mechanizmusom és ez nálam ott van a legjobbak között!

#35 - Commissioned

Sok mindenben az ellentéte az előzőnek, abban viszont nem, hogy ez sem egy közismert társas.
Kooperatív (kicsit inverz pandemic), nagyon erős benne a tematika (A Bibliából az Apostolok korát veszi át), egy egész füzetet szentelnek rá, hogy minden kártyához odaírják melyik Bibliaszöveg az alapja a rajta levő eseménynek.
Több küldetést játszhatunk végig benne, amik mind a keresztyén hit terjedésének hőskorát mutatják be.
Közepesen nehéz, ahogy a valóságban is történt, itt is lehet sikeresen végigvinni a küldetést :-)

#34 - The Lord of the Rings: The Card Game

Csak, hogy itt is egy visszautalással kezdjek az előzőre, ebben a játékban is nagyon erősen benne van a tematika. A gyűrűháború történeteit lehet végigjátszani a különböző nehézségű küldetésekben.
Ha a Commissioned-re azt írtam, hogy közepesen nehéz, akkor erre azt kell, hogy nagyon-nagyon nehéz küldetések vannak benne!
Persze éppen ezért nagy élmény megnyerni még az egyszerűbbeket is.
Figyelni kell rá, hogy LCG, könnyen beszippant és csak gyűjtjük-gyűjtjük a kártyákat.
Alapvetően 2 személyes, de ha kétszer megvan az alapjáték lehet 3-4 fővel is játszani. Mi hárman szoktuk, úgy is ajánlom!

#33 - 7 Csoda Párbaj (7 Wonders Duel)

Ahogy a címe is mutatja ez szintén kétszemélyes, de ezt nem is lehet többen. Akik ismerik az alapjátékot (7 Wonders), azoknak is lesz újdonság!
A többféle győzelmi kritérium ugyanúgy megmaradt benne, de ki van egészítve egy különleges stratégiai elemmel, amit nagyon szeretek ebben a játékban. A felhúzható lapok ~fele nem látszik, és csak bizonyosak elérhetőek. Viszont azáltal, hogy felhúzunk egy lapot elérhetővé és akár láthatóvá is teszünk másikat.
Erre a viszonylag rövid (30 perc) párbajra érdemes benevezni!

#32 - Power Grid

Egy jó öreg klasszikus (az egyetlen a listán, ami nincs meg nekem), ahogy említettem a licitálós játékokat nagyon szeretem. Ez a szerelem valahol az első Power Grid játékomnál erősödött meg (majd még visszatérek erre a vonzalomra később :-))
Erőművekre kell licitálni "végtelen" körben, addig tart, amíg valakit nem licitálnak felül, majd az így szerzetteket tudjuk kifűteni (már ami nem elég korszerű ahhoz, hogy megújuló energiát használjon), ezáltal pénzt szerezni, hálózatot építeni.
Van benne stratégiázás és taktikázás bőven, és nagyon jó pillanatokat tud szülni az aukció része, mikor azt hisszük, hogy neki már nincs annyi pénze, aztán mégis... ...és akkor mi húzzuk elő a farzsebből a rejtett tartalékokat!

#31 - Ready Set Bet

Első játék után instant klasszikussá vált nálunk (ez az az ominózus eleme a listának, amit a bevezetőben említettem)! Ha már többször szóba jött a tematika, nos, azt itt is el lehet sütni, mindenféle jó jelzőkkel!
Lóverseny, fogadás, izgulás! Olyan partit még nem láttam, amikor ne órási hangzavarral ért volna véget egy-egy futam. Annyira bele szokták élni magukat az emberek, hogy kiabálva, ugrálva biztatják a falovacskát, hogy menjen (vagy épp ne) előrébb egy mezőt!
És nem csak agyatlan fogadás (ok, ez a domináns benne), ügyesen meg van tervezve, így lehet valamennyit taktikázni is benne.
Aki egy nyugis játékot szeretne, az messze kerülje el :-)


The Resistance: Avalon 7 Wonders Duel The Lord of the Rings: The Card Game Mission: Red Planet Survive: Escape from Atlantis! Century: A New World Revolution! Toplista 2022 Minden idők legjobbjai Commissioned Power Grid Ready Set Bet
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
1 - 1 =