Minden idők legjobbjai - #20-11 (2022)

írta: zogmund


Közzétéve: April 16, 2023 at 12:00 PM

Jönnek a nehéztűzérek :-)
Itt már egyre összetettebb játékok következnek. Lesz "visszatérő vendég", kooperatív többség, 15 percestől a 3 órásig és még több Vlaada.

Csapjunk is a 20-11-es listába!

#20 Dungeon Petz

Nem csak azért szeretem Vlaada Chvátil játékait, mert szinte minden zsánerben tud maradandót alkotni (személy szerint én a társasjátékok Stanley Kubrickjának szoktam hívni), hanem mert a szabálykönyveit egyszerűen élvezet olvasni! Nem egyszerű műfaj ám a szabálykönyv írás!
Nála majdnem mind élvezetes olvasmány is, ami kuriózum, senki másnál nem találkoztam még ilyennel.
Általában vicces, és talán a Dungeon Petz-é a leginkább az.
Node essen szó a játékról magáról is! A tematikája ellenére (cuki kis szörnyecskéket kell felneveljünk), ez egy nagyon-nagyon nehéz munkás lehelyezős, licitálós játék.
Rá kell szánni az időt, a szabály is sok, és a játék se rövid. De minden szabály tökéletesen illik a tematikába, ezért viszonylag jól megjegyezhető!
A kivitelezés meg egyenesen parádés! Magát a játéktáblát is el lehet nézegetni jó darabig, annyi szuper kis érdekes, felfedezésre váró apróság van rajta!

#19 Dominion

Jelenleg ez a legtöbbet játszott játékom (legalábbis a BGG szerint :-))
A pakliépítés klasszikusa, kiegészítők Dunarekesztője, variációs lehetőségek multidimenziója (jelentsen ez bármit is).
Szoktam volt mondani, hogy indítsd a stoppert és 3 perc alatt - érthetően! - elmagyarázom a játék szabályait. Rendkívül egyszerű ABC sorrend (Action, Buy, Cleanup) és már indulhat is a party. (Khmm. előtte azért nem árt elolvasni a lapokat...)
A játékban kb mindig 10 akciópakli van, a körünkben kijátszhatunk akció(ka)t, majd vásárolhatunk újabb lapo(ka)t és végül eldobjuk a kezünket és húzunk újabb 5 lapot. Ha nem tudunk a húzópakliból húzni, akkor visszakeverjük a dobót.
Alapból is rengeteg kártya van hozzá (a csilliárdnyi kiegészítőnek is köszönhetően meg még rengetegebb, hogy az már-már az anderseni sűrű, sötét rengeteggel vetekszik), így a 10 kiválasztásával nagyon eltérő játékokat eredményez. Mind interakció, hossz, nehézség, taktika tekintetében (és akkor biztos kihagytam még párat).
Volt már, hogy 10 perc alatt lement egy játék volt, hogy 45, ugyanolyan játékosszámmal. Így mindenki megtalálja a neki kedvére való összeállítást.
2 játékossal is szuper, és - néhány alappakli kivételével - 5-en is tökéletes.

#18 Keyflower

Ha szereti valaki a különböző játékmechanikákat ötvöző tárasokat, akkor a Keyflower egy ideális választás lehet a számára!
Van itt minden, mint a búcsúban. Licitálás, lapka-, munkás lehelyezés, Pick-up and delivery (nem tudom mi magyarul) stb.
És működik!
Sőt! Ami még egy nagy pírospont, az a játékosszám! 2-6 főig szuperál, nem is rosszul. Mindezt úgy, hogy egy viszonylag nehéz játékról van szó!
Nem a szépsége miatt fogjuk megszeretni, de a játékmenet kárpótol!

#17 Viticulture

Ez az a játék, amit állítólag az Essential Edition helyezett fel a térképre, mert az eredeti nem volt a legjobb. Ezt nem tudom én már csak az ominózus Essential kiadással játszottam, az pedig - amint a helyezése is mutatja - nagyon bejött!
Gyakorlatilag a szokásos munkáslehelyezős, szerződés teljesítős mecahnika van benne, de az nagyon jól megalkotva.
Mivel különféle kártyapaklikból kell húzogatni viszonylag sűrűn, kicsit nagyobb a szerencsefaktor, de jó stratégiával bőven kompenzálható.
Szőllőt termesztünk benne a mesés Toszkán tájon, lehetne ennél nyugisabb tematikát adni egy játéknak? Ugye, hogy nem! :-)
Hoppá és ez is játszható 6 fővel is!

#16 Everdell

Oh, vagy lehet mégis van nyugisabb tematika? Most nem Andersen félelmetes erdeiben, hanem a békés Öregerdő csöndjében járunk, az Örökfa árnyékában! Az erdő apró lényeinek életébe pillanthatunk be, közel 1 órában.
A játékhoz van egy gigantikus nagy fa, aminek próbáltak funkciót is adni, több-kevesebb sikerrel. Kirakni/elpakolni nem egyszerű, sérülhet is, de legalább jól mutat az asztalon :-)
Ennél már csak a gyanta, áfonya, fa és a kis kavics tokenek a szebbek. Meg a játéktábla. No meg a kártyák! Egy szóval minden gyönyörű!
És mindemellett egy izgalmas játékot is rejt magában, csak, hogy folytassuk a sort, szintén a jó öreg munkáslehelyezős mecahnikával operálva.

#15 Space Alert

Na, itt aztán szakítunk minden megszokottal! Az első kooperatív játék ebben a 10-esben és egyben a legkülönlegesebb is mind közül!
Egy űrhajó legénységeként egy 10 perces küldetést kell végrehajtanunk idegen vizeken területen az űr valami véletlen pontján. Amíg az űrhajónk szépen összegyűjti az adatokat, mi nyugiban nézegetjük az elénk táruló ismeretlen, csodálatos csillagvilágot... ...már amennyiben a külső és belső támadások, meghibásodások, fenyegetések között van erre időnk (ha van, akkor még külön pontot is lehet kapni érte!)
Valós időben van 10 percünk, ami alatt mindenféle problémák lehetnek és úgy kell összehangoltan irányítani a hajót különféle berendezéseit, pajzsot, lézert, energiacellákat, robotokat miegymást.
Ha letelt a 10 perc visszaugrunk a hipertérbe, és megnézzük mit is műveltünk...
Applikáció (vagy CD) kell hozzá, az mondja meg ugyanis, hogy mikor mi történik, amire reagálnunk kell.
Vlaada játéka, a szabálykönyv fergeteges :-)
Óvatosan! Rendkívül stresszes és nehéz játékról van szó! Csak egy olajozottan összedolgozó legénység veheti sikerrel a küldetést!

#14 Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island

Ha már szabálykönyv. Itt aztán ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta és fejből tudja, hogyan is kell játszani...
És akkor le is tudtuk a negatívumokat :-)
Többnyire hajótöröttként kell a különböző küldetéseket teljesíteni egy - nem feltétlen - lakatlan szigeten.
A játékhoz több forgatókönyv van, amiken végig lehet menni és ezek elég különbözőek, így adják meg a változatosság élményét.
Nagyon szeretem benne azt, ahogyan meg van valósítva, hogy bizonyos döntéseinknek később is fontos szerepe lehet, ezért minden lépést meg kell fontolni.
Viszonylag nehéz, csak a legelszántabbaknak ajánlom! Aki viszont veszi a fáradtságot és belemerül a Robinson Crusoe világába, azt a játék egy igazi nagy kalanddal ajándékozza meg!

#13 Terray Mystica

Sokan nem szeretik, mert egy fantasy köntösbe bújtatott kőkemény stratégiai játékról van szó... ...teljesen figyelmen kívül hagyva a fantasy világot. Ok ez nem egészen így van, de a borító, törpéket, misztikus helyeket, különféle fajokat ígér, amik valójában csak spec képességek, miközben hexákon pakolgatunk le különböző méretű/formájú fakockákat. Mondanám, hogy mint a Catanban, de az igencsak félrevezető lenne. Itt is vannak utak meg épületek :-)
Ami viszont a maga módján közel tökéletes! Csak a hard-core stratégiai játékok kedvelőinek ajánlott, 2-3 órát simán el lehet lenni vele (+ a ki- és elpakolás ami nem jelentéktelen időfaktor).
Szeretem a lapkák kinézetét, minőségét, engem kicsit mégiscsak elkap olykor a fantasy hangulat!

#12 Shadows over Camelot

Jó öreg klasszikus, a legrégebbi játék ezen a listán (2005). Ha a Dominion a pakliépítős játékok ősatyja, akkor ez meg a kooperatív játékban használt rejtett árulós mechanika origója.
Mivel lehet megoldani, hogy egy kooperatív játékban, valaki magához ragadja a kezdeményezést, a többiek meg biorobot szereplőként hajtsák végre az utasításait, ezzel redukálva szóló módra a játékot? Az, ha van a társaságban egy áruló, akit senkit se tud, hogy ki, csak ő maga!
Sőt! Itt még az is lehet, hogy nincs is áruló!
Ha a Terra Mysticában azt mondtam, hogy csak nyomokban van tematika, na, akkor itt azt bőven pótoljuk!
Artúr király legendás kerekasztal lovagjának tagjaként próbáljuk megvédeni Camelot várát (csak egy makett!) a különféle külső (és belső?) ellenségtől, közben jó lovagként veszélyes küldetéseken részt venni!
Ötletes, feszült, taktikus játékot alkotott Bruno Cathala, amivel (kiegészítővel) 8-an is élvezetesen lehet játszani!
Rengeteg szuper élményem fűződik ehhez a játékhoz!

#11 Codenames: Duett

Ha már Vlaadával kezdtük, fejezzük is vele! A Dominion után ezzel játszottam a legtöbbet.
Egy kétszemélyes kooperatív codenames. Ennyi és nem több. De ez bőven elég!
Ahogy ott is írtam, lehet hozzá saját kártyákat készíteni, keverni a képessel, vagy csak azzal (esetleg Dixit jellegű kártyákkal), mind-mind szuper élményt ad.
Vajon a párod is arra gondol amire te? Tudsz-e úgy asszociálni, ahogy ő gondolja? Sőt! Itt még a logikának is szerepe lehet!
Minket nem egyszer a logika (és egy kis szerencse) segített ahhoz, hogy megnyerjünk egy necces partit.
Elég gyors ahhoz, hogy bármikor elő lehessen venni, ár-érték arányban nem is tudom van-e jobb játék a piacon!
Simán lehet kettőnél többen is játszani, ilyenkor felváltva mondjuk a nyomokat, egymással nem összebeszélve, azt csak a kitalálásnál szabad.
Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani!


Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island Dominion Codenames: Duet Shadows over Camelot Keyflower Space Alert Dungeon Petz Terra Mystica Toplista 2022 Viticulture Minden idők legjobbjai Everdell
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
7 + 4 =