Minden idők legjobbjai - #50-#41 (2023)

írta: zogmund


Közzétéve: March 17, 2024 at 12:00 PM

Tavalyi évben készítettem először el a Minden idők legjobb társasjátékai toplistámat, amiben összeállítottam az 50-es listámat.
Terv szerint minden évben újra elkészítem, hogy lássam, hogyan alakul hosszú távon.
Most jött el az idő, hogy a tervet gyakorlatba ültessem, és elkészítsem a 2023-as listát (mindig az előző évig visszamenőleg nézem).
Míg legutóbb 101 játékból tudtam válogatni, most már 140-re nőtt ez a szám (lehet, lassan meglesz a top 100? Attól még azért messze vagyok :-))
Lesznek újak, vannak amik kiestek, de mindent csak szép sorjában!
Íme az 50-41 helyezések! Ahol 4 új játék is van, ebből 2 teljesen friss, ropogós!

#50 - Pandemic

Legutóbb 44. volt, kicsit visszaesett, de ugyanabban a tízesben maradt. Azon gondolkodtam, hogy valaha is ki fog-e esni a legjobbak közül? Majd meglátjuk, de nem hiszem.
Olyan szép tisztán van benn amit ma már csak úgy mondunk: Pandemic játék mechanizmus.
Kooperatív klasszikus, ami sok más játékot megihletett.
Kiegészítővel nem is nagyon szoktunk játszani, valahogy nem érzem igényét, bár van hozzá tucatszámra, meg variációk is. Az alapjáték is bőven megteszi, 45 perces csodás kooperatív játéklémény!

#49 - Citadels

Egy helyett esett csak vissza, szóval gyakorlatilag ugyanott van, mint legutóbb.
Szintén klasszikus (2000-ben, 8 évvel korábban jött ki, mint a Pandemic!), a karakter drfatolást nagyjából ez a játék tette népszerűvé.
Nagyon izgalmas minden körben választani a karakterek közül, és közben azon gondolkodni, ki mit húzott, vagy mit fog húzni és mit gondol, hogy én mit fogok húzni?
Hasonlókat írnék róla, mint a Pandemicről, valószínű ez sem fog kiesni a toplistámból, mert annyira jól és tisztán szerepel benne a játékmechanika.

#48 - Commissioned

Nemrég írtam róla ismertetőt, egy nehéz vállalás volt elkészíteni ezt a játékot, de maradéktalanul teljesítette.
Bibliai témát társasjátékban jól feldolgozni, nem egyszerű, ebben a kooperatív játékban sikerült.
Egy inverz pandemic, azaz nekünk kell terjeszkedni és ezt próbálja megakadályozni a "gép".
Szeretem benne, hogy hangsúlyos benne a tematika és van benne egy jó ötlet, annak elkerülése érdekében, hogy kivédje azt az esetet, mikor egy játékos mondja meg mindenkinek mit csináljon. Ráadásul az egyik kedvenc játékmechanikám is párosul mellé, a pakliépítés!
Mindemellett pedig nagyon szép a kivitelezés!

#47 - Escape: The Curse of the Temple

Ez tipikusan az a játék, ami nem kellene szerepeljen a top játékaim listán, mert nem vagyok nagy híve az "agyatlan" játékoknak (Lehet akkor ez nem is az?)
Indiana Jones hangulatát idézi meg, egy elátkozott templomból kell kimeneküljünk, minél több értékes kristály társaságában. És mindezt valós időben, 10 perc alatt.
Majdhogynem ész nélkül kell, minél gyorsabban dobálni a kockákat, de rendes csapatmunka nélkül (kooperatív játékról van szó) nem fog menni. És a kockákat sem érdemes, csak úgy agyatlanul dobálgatni...
Legutóbb 45. volt, kuriózum a listán :-)

#46 - Petrichor

Teljesen új a listán, egy igazi hard-core fantasy! Itt ugyanis felhőket irányítunk és esőcseppek "bőrébe" bújunk.
Ne tévesszen meg senkit se az előző mondat, se nem egyszerű, se nem abstrakt.
Már a borító és a beltartalom is egy letisztolt játékot sugall, ebben nem is fogunk csalódni, a tematika is nagyon erős benne, és annak ellenére, hogy krumplit, meg kukoricát kell öntözni benne, elég kompetitív, és komplex játékról van szó.
Magyar érdekeltség is van, az egyszemélyes játékmódot Turczi Dávid készítette!

#45 - Codenames

Klasszikussá vált csapat vs csapat játék. Legutóbb 29. volt a listámon, most sokat esett vissza, valószínű azért, mert ritkábban kerül elő, általában (spoiler alert) a kooperatív verzióval játszunk.
Mindazonáltal továbbra is nagyra értékelem, hogy egy egyszerű ötletből, milyen izgalmas, kreatív és oktatási célból is kiváló játékot sikerült készíteni!
Ez utóbbit még biztos el fogom mondani, ha már a Commissioned kapcsán megemlítettem milyen nehéz vállalás, itt is meg kell, bár nem biztos, hogy volt ilyen szándék mögötte. Saját témájú vagy idegen nyelvű szókártyákat készítve ugyanis kifejezetten alkalmas az adott tudás elmélyítésére!

#44 - Sagrada

Tavaly sikerült életemben először személyesen is eljutnom a Sagrada Famíliába, életre szóló élmény volt!
Lehet ennek köszönhető, hogy felkerült a top 50-be (legutóbb 62. volt) a Sagrada, ahol a katedrális festett üvegeit kell elkészítenünk.
Kocka draftolós játék, szép színes kockákat kell lehelyezni a táblánkra, hogy így alakuljon ki a mozaik.
A lehelyezés szabályait figyelembe véve kell, mintázatokat és egyéni célokat teljesíteni.
És közben gyönyörködhetünk, milyen szépen alakul is a táblánk!

#43 - The Lord of the Rings: The Card Game

Legutóbb 34, most 43. Itt is arról lehet szó, hogy ritkán kerül elő.
Közép földe történeteit élhetjük át ezzel a kooperatív, kétszemélyes kártyajátékban (LcG).
Nagyon nehéz, bár tízes skálán vannak osztályozva a küldetések nehézségei, de kevés az ami a könnyebb besorolást kapott és azok is bőven állítanak kihívások elé!
És ezeket még nehezíthetjük két fokozattal is (egyrészt vannak a nehezített kártyák, másrészt az u.n nightmare deckek vásárlásával). Szóval van benne kihívás bőven!

#42 - Genotype

Szintén új versenyző, ez a tipikus munkáslehelyezős játék. A Genius Games kiadó adta ki, akik próbálják a Codenames-nál is említett gamificationt (játékosítás). Azaz, próbálnak oktatni a játékon keresztül.
Itt a borsónemesítés rejtelmeibe tekinthetünk be, már maga a játékmechanika is szépen fel van építve arra, ahogyan ez a valóságban működik, a 4 oldalas mellékletben részletesen leírják mi hogyan is van a gyakorlatban.
Amit még mindenképp pozitívumként kell elkönyvelni, az a játékosszám. 1-5 fővel lehet játszani. Az 5 pedig a hasonló típusú játékoknál ritka.

#41 - Welcome to the Dungeon

Ezt a tízes listát egy egyszerű kártyajátékkal fejezem. Legutóbb éppen lecsúszott az 50-ről (52. lett), de a sok remek parti hatása meglátszik az idei helyezésén!
Van egy veszélyes föld alatti járat, amiben különféle szörnyek vannak, de hogy pontosan kik lakják, az részben rajtunk múlik!
Adott egy hős, és a hozzá tartozó különleges tárgyak, kérdés, hogy mire megy velük ebben a barlangban!
Első fázisban megtöltjük a barlangot a csodás lakókkal, második fázisban az a játékos, aki még bátor (vagy botor) volt és bent maradt, megpróbál végigmenni a hősével rajta. Mindkét fázis nagyon szórakoztató tud lenni :-)


Pandemic Escape: The Curse of the Temple Sagrada Codenames The Lord of the Rings: The Card Game Citadels Toplista Minden idők legjobbjai Commissioned 2023 Petrichor Genotype Welcome to the Dungeon
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
5 + 4 =