Mit vegyél karácsonyra... ...Nekem :-) - Családi társasok

írta: zogmund


Közzétéve: December 11, 2019 at 12:00 PM

Szoktak ilyen karácsonyi ötletlistákat összeállítani, hogy mi az amit ajánlanának másoknak.
Én azon gondolkodtam, hogy vajon én minek örülnék, mit kérnék karácsonyra. No nem azért, mert abban reménykedek, hogy hátha valamelyik kedves olvasó elpostázza nekem bratyiból (de, amúgy ebben, csak ez ilyen jó fordított pszichológia ;-)) hanem, mert szerintem nehezebb belőni, hogy másoknak mi lenne a jó. Ellenben, ha ismernek valamennyire (akár személyesen, akár csak a blogot olvasva), akkor könnyebben el tudják dönteni, hogy ami nekem tetszik, az neked is bejön-e.
Szóval nehezebb mindenkit ismerni mint, hogy aki kérdezi az ismerjen téged valamennyire.

No, hát ezért született meg így a karácsonyi lista, hátha ez is segít másoknak választani :-)
Első körben a családi játékok lesznek terítéken!

Lesznek kiegészítők is, nyilván ilyenkor az alapjáték ajánlott, ezzel hidalván át, hogy ami megvan nekem, azt nem kérem, de így mégis tudom "ajánlani" :-) Illetve lesz mindig egy plusz egy, hogy ha nem lenne meg, akkor kérném.

Azul: Stained Glass of Sintra
Már itt az oldalon is volt róla szó korábban. A sima Azul-al játszottam, ott volt pár olyan apróság, amit ebben már kiküszöböltek, így szerintem élvezhetőbb a játékmenet.
Könnyen magyarázható a szabályrendszere (talán ennek egy picikét bonyolultabb, mint az alapnak), nagyon szépen mutat az asztalon, relatíve kicsi benne a konfrontáció és az interakció is, lehet azonban logikázni, de azért nem fogtok belefutni a hírhedt analízis-paralízis problémába.
Szabálymagyarázás: 5 perc; Izgalom: 6/10; Mélység: 4/10; Külcsín: 9/10;
Játékosszám: 2-4 (3-4-el ajánlom); Játékidő: 30-45 perc (inkább 45 mint 30)

Azul: Stained Glass of Sintra

Sagrada: The Great Facades – Passion
A Sagrada első kiegészítője. Szeretem ezt a játékot, és nem csak azért, mert külcsínben vetekszik a fent említett Azul-al. Hanem, mert van benne sok szép kocka is!
Azért részletesebben: Számolgatós, kicsit taktikázós (inkább valószínűségre kell játszani), ezzel a kiegészítővel egyedi akciót is kapunk, és mivel minden körben egy közös kockakészletből húzunk kétszer (oda-vissza irányban), ezért elég izgalmas is. A kiegészítő meg egy 3 modulból álló csomag, ami színesíti és a szerencse faktort is csökkenti.
Szabálymagyarázás: 5-10 perc; Izgalom: 7/10; Mélység: 5/10; Külcsín: 9/10
Játékosszám: 1-4 (3-4-el ajánlom); Játékidő: 30-45 perc (simán megvan a 45 perc)

 Sagrada: The Great Facades – Passion

Century: A New World
Az első részt piszok jól eltalálták, szó se róla. Gyors szabálymagyarázás, pörögnek a körök, izgalmas végjáték, mi kell még?
A második is jó - nekem simán van egy szinten a kettő - de tény, azt már kirakni is bonyolultabb, és nehezebb is, hosszabb is.
Erről viszont jót hallottam, bár szintén picit bonyolultabb az elsőnél. Ami viszont igazán különlegessé teszi, hogy a három játékot bármilyen kombinációban lehet őket játszani. És állítólag egész jó játékok jönnek ki így is.
Itt munkásokat helyezünk le és úgy végezzük el a - Century sorozatban szokásos - műveleteket: vagy begyűjtünk fűszereket, vagy fejlesztjük őket, vagy eladjuk.
Szabálymagyarázás: 10 perc; Izgalom: 8/10; Mélység: 6/10; Külcsín: 6/10
Játékosszám: 2-4 (3-4-el ajánlom); Játékidő: 30-45 perc (az alap játék 20-30 perc, ez inkább 45)

Century: A New World

The Mind
Eddig elég hasonszőrű játékok voltak, ez viszont valami egészen más! A The Mind-ban annyi a feladat, hogy van 1-100-ig lapok és ebből kap minden játékos véletlenszerűen valamennyit (első szinten 1-et, a másodikon 2-őt, a harmadikon 3-at, folytassam? :-)), majd a legkisebbtől a legnagyobbig kell lerakni őket egymásra az asztal közepére (jó, nem feltétlen kell az asztal közepére). A trükk az, hogy közben nem szabad semmilyen módon kommunikálni! Ezen persze mindig vita van, hogy mit is jelent a kommunikáció, de már ezért is megéri játszani vele, hogy lássuk mennyire nem egyértelmű ez a fogalom.
Ja és elég olcsó, meg kis helyen elfér, szóval nincs benne nagy rizikó ilyen szempontból.
Szabálymagyarázás: 3 perc; Izgalom: 9/10; Mélység: 1/10; Külcsín: 6/10
Játékosszám: 2-4 (4 a legjobb); Játékidő: 15 perc (attól függ meddig juttok, ha mind a 12 szint kimegy, akkor van ez egy óra is)

The Mind

Cryptid
Ez a kakukktojás, azaz ha nem lenne ezt kérném. Még nem írtam róla itt a blogon, de tervben van az Elkerülte a rivaldafény szekcióban.
Van egy szörny, amelyik valahol elbújt a táblán, és a játékosoknak kell megkeresni. Kooperatívnak hangzik, de nem az. Vagyis de, csak nem úgy. Mindenkinek van egy nyom a kezében, és az alapján kell vagy igaz vagy hamis állításokat adni a szörny kilétéről. Ezeket kockákkal jelezzük a táblán.
Aki hamarabb megtalálja az nyer.
Nagy élmény volt vele először játszani, még éjfél körül is, pedig alapvetően logikai játék. Főleg, hogy az ember szinte érzékeli, ahogy kikristályosodik az, hogyan is kell játszani, mire kell figyelni.
Szabálymagyarázás: 10 perc; Izgalom: 9/10; Mélység: 6.5/10; Külcsín: 7/10
Játékosszám: 3-5 (4 a legjobb); Játékidő: 30-50 perc (általában 20-30 perc körül megvan egy kör. De aztán úgyis akarod a következőt :-))

Cryptid


Azul: Stained Glass of Sinatra 2019 Sagrada Century: A New World Cryptid Karácsony Családi Sagrada: The Great Facades – Passion The Mind
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
3 - 2 =