Toplista - Játékok kettesben - 5-1

írta: zogmund


Közzétéve: May 25, 2020 at 12:00 PM

Milyen jó játékok maradtak ki a múltkori, "legjobb ketten játszható játékok" listából?
Most kiderül! Vagy azért maradt ki, mert ide bekerült, vagy mert nem (egy logikai zseni vagyok!). Ha bekerült azért mert szerintem jobb, mint a múltkori ötös, ha nem, akkor vagy mert szerintem nem jobb, vagy mert még nem játszottam vele. Nyilván ez utóbbiból van több, és a lista végén abból is szemezgetek.

Kommentbe jöhet, hogy mi maradt, ki vagy mivel nem értesz egyet és miért vagy csak úgy stb. Nem sértődök meg, max törlöm a kommentet :-P

5. Small World

Small Wolrd

A lista eddigi első - de nem utolsó - olyan játéka, ami hivatalosan nem kétszemélyes. A Small World, egy nagyon jól skálázott (2-6 fővel lehet vele játszani - 6 személyeshez kell egy kiegészítő), egyszerű, háborús játék. Eredeti verziójának (Vinci) a fantasy és fancy verziója. Van egy nagy térkép (ami persze kicsi lesz elég hamar :-)) és itt kell területeket foglalni. Minden körben megkapjuk a területeinkért járó pontot, így mindig az adott kört kell kimaximaizálni.
Egy játékban egymás után több fajt is irányíthatunk, ha már úgy ítéljük meg, hogy nem hoz az adott nép eleget a konyhára, hanyatlóba küldjük őket és a következő körben, már új sereg élén indulhatunk hódítani!
Ami igazán változatossá teszi a játékot, hogy van egy rakás fajlapka, minden fajnak speciális képessége, és hozzá egy másik kupac tulajdonság lapka. Ezek kombinációja adja a konkrét népet, amivel játszhatunk, ez pedig véletlenszerű. Így multiplikálódik (ejj micsoda szakszó az a * b -re :-P) a fajok számossága, és ez teszi egyedivé minden új partit.
Egymásnak feszülési időtartam: 30-45 perc
Összekapási figyelmeztetés: magas (A játék nevéből eredően, sűrűn előfordul, hogy a másiktól kell elfoglalni a területet, és akkor már a legzsírosabbat kell nyilván :-))

4. Dominion

Dominion

A pakliépítős játékok reneszánszát hozta el a Dominion. 2008-as feltűnése óta új rivaldafényt kapott ez a játékmechanika, 2009-ben meg is kapta a nívós Spiel des Jahres díjat!
A szabálya egyszerű, akár az ABC! És tényleg. A körödben 5 lap van a kezedben és 3 fázis van:
A: Akció (azaz Action). Van egy akciód, kijátszhatsz egy akció kártyát. Ez persze adhat új akcióra lehetőséget, de alapból csak egy van.
B: Vásárlás (azaz Buy). A pénzkártyák segítségével vásárolhatsz egy (vagy ha olyan akció kártyát játszottál ki, akkor akár több) lapot, így építve a paklid.
C: Takarítás (azaz Clean up), a vásárolt a felhasznált és a nem felhasznált lapokat eldobod, és húzol új 5 lapot.
Ennyi. Van hozzá Dunarekesztési mennyiségű kiegészítő, tonnányi kártyával, de már az alapjátékkal is bőven el lehet lenni.
Szuper ötlet, hogy általában azok a kártyák amik pontot érnek a játék végén, nem adnak se akciót se pénzt, tehát csak "növelik a paklidat". Ne feledd, egyszerre mindig csak 5 lapot húzhatsz. Ha mind pontkártya, ment a levesbe a kör - és általában nem finom a levesben a kör.
Egymásnak feszülési időtartam: 20-30 perc (attól függ milyen paklit raktok össze az elején)
Összekülönbözési figyelmeztetés: közepes (ez egy átlag, vannak olyan kártyák, amik ezt eléggé meg tudják növelni, de nem kell mindig betenni azokat)

3. Mage Knight

Mage Knight

Elérkeztünk a dobogóhoz! A LotR-nél már tettem említést a Mage Knight-ra, ez a választás biztos megosztó lesz. De kb minden toplistába betenném ezt a játékot :-D
Csak azért nem került feljebb a listán, mert igazán egyedül jó vele játszani :-P
Szóval ez egy nagyon bonyolult, nagyon hosszú, nagyon komplex játék. A szabálymagyarázást 20 perc alatt nem nagyon lehet megúszni és még játék közben is sokat kell. Egy játékosnak egy köre, papíron nem tűnik hosszúnak, de nagyon sokat kell/lehet agyalni benne, mi lenne a legjobb, így akár 10 perc (!) is lehet. Nem vicc, egyszer valaki vagy negyed órát vacakolt egy lépéssel, és a végén kijelentette, hogy kész feladja :-D
Eddig nem sok jót mondtam róla, akkor mégis mit keres itt?
Egyrészt nekem kb azt az élményt adta, mint anno a HoMM 3. 1999-ben adták ki azt a játékot, de még mai napig megállja a helyét! (Jó ebből is látszik, hogy nem szoktam számítógépen játszani (nem is tudom mikor játszottam utoljára)) Annak még a soundtrack-jét is szívesen hallgattam.
Szóval egy fantasy világban játszódó, karakter fejlődéses, seregtoborzós, felderítős igazán nehéz helyzetek elé állító játékról van szó.
Ezen túl még ráadásnak gyönyörű, és rendkívül hangulatos!
Lehet kooperatívan, kompetitíven (PvP is van, de én még nem játszottam úgy egyszer sem - a szabálya is több, mint egy oldal. Egy jó tömény, két hasábos, 12-es betűmérettel írt oldal...) és csapatban is játszani, akár konkrét küldetéseket, akár csak úgy, vagy kampányokat is.
Játéknak feszülési időtartam: 150-240 perc (pedig csak 2-3 napot játszunk a játékban :-))
Összekapási figyelmeztetés: alacsony (leginkább a "döntsd már el, hogy mit csinálsz" felkiáltások miatt :-D)

2. Catan Card Game

Catan Card Game

A Catan telepeseinek borzasztó nagy hypeja volt, ami még talán most is érezhető. Ez egy 1995-ös társastól nagyon nagy teljesítmény!
Kézenfekvő volt a kétszemélyes változat, bár pont a Catan esszenciáját az egymással való csencselést volt nehéz átültetni. Nem is sikerült. Olyannyira nem, hogy bár benne van a szabálykönyvben, de talán háromszor ha kereskedtünk. És akkor lehet még sokat is mondok...
Ennek a játéknak komoly szerepe van az életemben (ezekről ebben a sorozatban írok), öcsémmel rengeteg komoly menetet lenyomtunk ezzel a társassal!
Van egy olyan verziója, ahol saját paklit lehet építeni (hmm, ez a negyedik pakliépítős társas a listán), mi elég hamar átálltunk arra és azóta csak az megy. Ehhez mondjuk érdemes megvenni az alapjátékot még egyszer, illetve a kiegészítőket (és esetleg azokból is egy második kópiát). Így persze az amúgy nem túl drága játék ára hirtelen megugrik... ...de megéri!
A játékban a saját telepünket építjük, de itt sokkal színesebb, mint az eredeti verzióban, ugyanis egy csomó különleges épületet, flottát, karaktert szervezhetünk be a birodalmunkba és persze különleges akciókártyákat játszhatunk ki, amiket nem mindig néz jó szemmel az ellenfél.
Az eddigiek közül, talán ebben éreztem a legtöbb feszültséget és izgalmat, főleg a végjátékban!
Van egy Rivals for Catan nevű sequelje, ami egy kicsit rövidebb, egy kicsit lightosabb, egy kicsit kevésbé konfrontatív. Így nekem egy kicsit kevésbé jött be, de legalább talán még kapható.
Egymásnak feszülési időtartam: 60 perc
Összeveszési figyelmeztetés: közepes

1. Codenames: Duet

Codenames: Duet

Nagy harc volt az első két helyért, de végül videózás után úgy döntött a zsűri, hogy a Codenames: Duet (avagy Fedőnevek négyszemközt) nyert!
Részben azért mert jóval többet játszom vele mostanában, részben mert gyorsabb, könnyebb rá játszótársat találni és mert teljesen jól ki tudom egészíteni home made cuccokkal. Apróságok igazából.
Már a Codenames-nél is felmerült bennem, hogy hogyan lehetne ezt ketten játszani, de szerencsére Vlaada barátunkban is megfogalmazódott és meg is valósította!
Szavakból/képekből kirakott 5x5-ös táblát stírölve kell felváltva egy-egy szó segítségével nyomra vezetünk parterünket, hogy mi az ami zölddel van jelölve nálunk a kódtáblán.
Itt nem jön be, hogy mindig csak egy kártyára adunk nyomot és nem kötünk össze többet (mint az eredetiben, ott sokszor lehetett arra játszani, hogy a másik csapat elrontja), úgy van kitalálva, hogy átlagban két kártyát kell összekötni.
Lehet többen is játszani és úgy is ugyan olyan élvezetes! Szoktuk keverni a codenames pictures-el, vagy más szép ábrás kártyákkal (Dixit, Detective Club, Last Letter stb stb) és amióta megtaláltam a legjobb templatet (és sokat szívtam vele...) tudok csinálni saját verziót is, általában adott témakörben. Így akár oktatási céllal is teljesen jól használható!
Remek játék arra, hogy jobban megismerjétek a másikat, fejlesszétek a szókincseteket, gondolkodásotokat!
Olcsó, gyors, könnyen magyarázható és mégis nagyon mély társasról van szó, amit a képes verzióval már egész kis gyerekekkel (6 évessel simán tudunk játszani) is lehet játszani és egész idős korosztályig nagy élményt nyújt!
Egymásnak feszülési időtartam: kifulladásig :-D (egy kör 5-20 perc, de úgyis többet fogtok játszani ;-))
Összeveszési figyelmeztetés: semmi (sőt! :-))

Amiket még érdemes megemlíteni:

Ezekkel nem játszottam, de jókat hallottam róla (ezek mind kétfős only játékok):
Raptor: Egyikőtök az anyaraptort irányítja, és megpróbálja biztonságba helyezni a kölykeit, a másik pedig megpróbálja befogni a veszélyes állatot. Aranyos kis rapotorokkal (nem élők, nyugi!)
Fog of Love: Kifejezetten pároknak ajánlják (és nem, nem 18+-os), a leírás alapján (szabad fordításban): "A Fog of Love-al játszani olyan, mint részt venni egy romantikus komédiában. Egy-egy karaktert formálunk meg, akik találkoznak, szerelembe esnek és nehéz kihívásokkal találják szembe magukat, miközben azon dolgoznak, hogy működjön a kapcsolatuk. A Boldogan éltek amíg meg nem haltak ugyan nem biztos, de bárhova is vigyen ez a girbe-gurba románc, mindig egy meglepetésekkel teli történet bontakozik ki előttetek - ami garantálja a mosolyt!"
Én ezzel szemben egy helyen azt olvastam, hogy könnyen összevesznek rajta a párok :-D Az biztos, hogy nagyon egyedinek hangzik!
Onitama: Egy könnyed variáció a sakk témájára. Foglyul kell ejteni az ellen királyát, de az, hogy melyik bábú hogyan léphet mindig változik!
Lost Cities: Leginkább a Shotten Totten-hez tudnám hasonlítani. Sík egyszerűnek tűnik (1-10-ig kártyákat kell lerakni adott oszlopban egymással szemben), de logikázni is lehet benne rendesen.
Mr. Jack: Igazi macska-egér játék, egyikőtök megpróbál elmenekülni London/New York stb sikátoros utcáin a másik elől. A Scotland Yard (vagy a magyar megfelelője: Police 07) kétszemélyes változata.


Mage Knight Board Game Dominion Codenames: Duet Small World Catan Card Game Toplista kétszemélyes játék
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
3 - 3 =