Toplista - Öten is jó játékok - 5-1

írta: zogmund


Közzétéve: December 19, 2021 at 12:00 PM

Megvolt az alsó ötös az ötszemélyes top 10-ből, most jöjjön a felső ötösfogat!
Idézzük fel a legutóbb felállított kritériumokat a biztonság kedvéért:

1.) Ne legyen közötte partyjáték.
2.) Se kooperatív
3.) Másfél óránál ne legyen több a játékidő.

No, akkor kéremszépen, íme a top 5!

5. Cytosis: A Cell Biology Board Game

Cytosis

A sejtműködést képezi le ez a játék - ahogy a neve is mutatja - és meglepően valósághűen! Sőt! Ráadásul még jó is, mint társasjáték!
Akit nem érdekel egyáltalán a biológia, annak is ajánlom, hogy nézzen kicsit utána (vagy olvassa el a dobozban található igen részletes leírást, ahol szépen sorba veszik a valóságban hogyan működik és az miként jelenik meg a játékban), mert szerintem már ez nagyon érdekes.
Egyébként egy jó munkáslehelyezős játékot kapunk, pár érdekes mechanizmussal.
Egy hátránya van, előfordul, hogy az utolsó körben nem tudsz már érdemlegeset lépni, amivel növelheted még a pontjaid számát.

Kikapcsolódási intervallum: 80-90 perc, ez egy hosszabb stratégiai választás volt
Családi összetartó erőmérő: Közepes. Van benne összeveszős rész (miért foglaltad pont azt el?!), de van lehetőség a játékban ezeket kezelni (és nem arra gondolok, hogy hozzávágni a másikhoz a fabábúinkat)

4. Small World / Small World of Warcraft

Small World of Warcraft

Az egyik legjobban skálázott társas a Small World, így természetes, hogy helye van egy ilyen listán. És igen, ennyire előkelő helyen.
Visszanéztem és a kétszemélyes toplistához képest egyet előre lépett :-)
Lehetne említeni az Underground-os verziót, de az olyan nagy újítást nem hozott (és talán egy pirinkóval kevésbé élvezhető, mint a sima). Ellenben a Warcraftos! Azért nem kell formabontó dolgokat várni egyből rá lehet ismerni, hogy ez egy Small World variáció (elég csak ránézni a képre)
Ellenben épp elég apróság van benne ahhoz, hogy már érdemes külön említeni.
Van egy rakat faj és egy másik raklapnyi képesség, ezek keverten kerülnek egymás mellé, így mindig kicsit másmilyen lesz az adott fajjal játszani. Ezekből lehet választani, majd elfoglalni annyi területet, amennyit csak lehet.
És ha már nagyon nem lehet, akkor egy másikra cserélni a megtépázott sereget, őket meg elküldeni hanyatlani pihenni.
Kiegészítővel lehet hatan is játszani vele, és sikerült még azt is beleilleszteni a mintába, szóval 2-6 főig, tökéletes. Igaz hatan már picit talán hosszú lehet.

Kikapcsolódási intervallum: 50-60 perc, viszonylag jól tervezhető
Családi összetartó erőmérő: Kicsit több, mint a semmi :-) A játék lényege pont az, hogy kicsi a világ ennyi embernek. Gyakori a "miért az enyém, mikor az övét is levehetnéd?"

3. Wingspan

Wingspan

Anno, mikor először írtam róla, nem voltam annyira elragadtatva tőle. Már akkor láttam, hogy nem rossz, csak zavart a túlontúl sok madárkártya. Aztán rájöttem, hogy csak keveset játszottam vele :-) Öreg hiba.
Minél többet játszom vele, annál jobban tetszik :-) És nem csak a külcsín miatt.
Gyakorlatilag egy engine building típusú játékról van szó, csodás madaras köntösben. Talán 3-4-en a legjobb, de öten is bőven ad annyit, hogy a dobogó legalsó fokára odaérjen (és valójában ez is volt az indok a sorrendnél, mert nagy volt a tülekedés, csak célfotóval lehetett eldönteni a végeredményt).
A játéknak - mint általában egy jó engine bulidingnek - van egy egyenletesen emelkedő flowja. Szépen megkomponált kombókat lehet benne kirakni.
Éééés van benne kockatorony! Nomeg szép tárolók, ezekért is jár a plusz pont!

Kikapcsolódási intervallum: 50-70 perc. Elsőre nem tűnik soknak, hogy jé, csak ennyi egy kör. De a végére forognak már az észkerekek rendesen, ezért könnyen elhúzódik
Családi összetartó erőmérő: Elég nagy. Viszonylag békés játék, leginkább saját magára figyel az ember. Néha persze elhúzzák előlünk a jó lapot, de általában jön másik jó lap :-)

2. Q.E.

Q.E.

Tegye fel a kezét, aki ismeri! És aki játszott is már vele? Nem sok kezet látok...
Pedig érdemes kipróbálni (már, ha be lehetne szerezni itthon)!
Egy licitálós játékról van szó, ahol minden licit esetén egy biankó csekket töltünk ki. És bármilyen számot ráírhatunk. Meredeken hangzik, igaz? Pedig működik! El se hinné az ember első hallásra, de talán még másodikra sem.
És, ahogy a Cytosis-nál említettem, ez is gyakorlatilag a valóságnak egy elég jó leképezése, csak most a közgazdaságtan területéről.
5 a maximális játékosszám és talán a legjobb is!
Aki szereti a licitálós játékokat, annak meg egyenesen kötelező!

Kikapcsolódási intervallum: 50-60 perc, viszonylag jól tervezhető
Családi összetartó erőmérő: Egy hangyalehelletnyinél nem sokkal, de azért több. Főleg a licitek miatt, de azzal meg ugye nem lehet mit tenni. Nem direkt kiszúrásból raktunk annyit amennyit. Csak áttételesen.

1. Cryptid

Cryptid

A győztes, az utóbbi idők családi nagy kedvence a Cryptid lett. Már az ismertetőben is áradoztam róla, ne ijesszen el senkit az a tény, hogy ez egy kő kemény logikai játék.
Rendívül izgalmas és ezáltal szórakoztató is, hamar rá lehet kapni és mivel viszonylag rövid, olyan nincs, hogy ne legyen visszavágó :-P
Játék közben meg mindenki pakolgatja a kis kockáit, korongjait és különböző épületeket, formákat rak ki belőle. Csak figyeld meg!
Egy moduláris hexákból álló táblán van egy konkrét hely, amit meg kell találni, de mindenkinél csak az oda vezető nyom egy töredéke van. Ki kell találni vajon mi lehet a másiké?
Okosan lehet benne blöffölni is, vagy kicsit megvezetni a többieket. Persze ha valaki eléggé szemfüles egy jó kérdéssel máris leleplezett.
Többféle korosztállyal és sokféle emberrel játszottam már és eddig még mindenhol bejött, szóval nem véletlen lett a Cryptid az aranyérmes!

Kikapcsolódási intervallum: 30 perc. Be kell vezetni a sakkórát és akkor biztos :-)
Családi összetartó erőmérő: Közepes. Persze idegesítem a családot, hogy (majdnem) mindig én nyerek :-P


Wingspan Small World Cytosis: A Cell Biology Board Game Cryptid Q.E. Toplista Small World of Warcraft ötszemélyes játék
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
5 + 4 =