Minden idők legjobbjai - #10-1 (2022)

írta: zogmund


Közzétéve: April 18, 2023 at 12:00 PM

És akkor jöjjön az igazság pillanata, a TOP 10!
Minden idők legjobbja nálam 2022-ben:

#10 Orléans

A bag building, avagy zsáképítő (tisztára mint egy hobbit vezetéknév) klasszikus! Egy közepesen nehéz játékról van szó, ahol különféle egységeket gyűjthetünk, amiből valamennyit egy zsákból húzunk és az így rendelkezésre álló egységekkel lehet végrehajtani akciókat.
Többféle módon lehet ponthoz jutni, ezért több stratégiai lehetőség van.
2-5 (kiegészítővel 6) játékos játszhatja, a játékosszám növekedés nem igazán növeli a játékidőt (90-120 perc).
Külön kiemelném az Invasion kiegészítőt, amivel kooperatív módban is lehet játszani!

#9 QE

Mikor először hallottam erről a játékról nem hittem, hogy ebből valami komoly is kikerekedhet, inkább egy bolond party játéknak hangzott.
Egy licitálós játék (mondtam már, hogy ez az egyik kedvenc mechanikám? Spoiler: lesz még ilyen a listán ;-)), ahol bármekkora összeggel licitálhatunk!
Végtelen pénz áll rendelkezésünkre. Az egyetlen visszatartó tényező, hogy aki a legtöbbet költi a játék végén, kiesik.
Az aukciók azonban csak részben titkosak, valamennyi információnk van arra vonatkozóan, meddig nyújtózkodhatunk még.
Ami különlegessége még, hogy egy valós közgazdaságtani helyzetet szimulál, így oktatási szempontból is bátran ajánlható! (Q.E. - Quantitative easing, magyarul nem tudom hogyan van (mennyiségi könnyítés? A helikopterpénz ennek egyik formája), a lényeg, hogy gazdasági válságokban szokták bevetni)

#8 Scythe

Nagyon sok buzz volt körülötte, nem véletlenül! Nem csak gyönyörűen kivitelezett és hangulatos, hanem még a játékmenete is jól összerakott!
Egy alternatív 1920-as évekbeli Európa rajzolódik ki előttünk, ahol különböző nemzeteket irányíthatunk.
Ránézésre harcok vannak a középpontban, de valójában ezek inkább fenyegetések, ritkán alakul ki adok-kapok, többnyire egy aszimmetrikus gazdasági játékról van szó.

#7 Race for the Galaxy

Régi (már ha egy 2007-es játékot réginek lehet mondani) klasszikus. Az első játékaim közé tartozik.
Első ránézésre egy egyszerű kártyajáték, valójában egy igen összetett, komplex társas, ahol nagy előnybe kerülnek azok akik ismerik az újoncokkal szemben!
Sokszor felemlegetik, hogy bonyolult a jelölésrendszere, és ez valószínűleg így is van, többször, mikor tanítottam, ezt volt a legnehezebb megérteniük a delikvenseknek.
Mindenkinek ugyanazok a fázislapok vannak a kezében de csak egyet választhat, és amit választott, az a fázisa lesz minden játékosnak, aki kijátszotta ő kap valami bónuszt. Gyakorlatilag tisztán ez a mechanika szerepel benne, rutinos játékosok igazán jó partikat vívhatnak egymással!

#6 The Voyage of Marco Polo

Nálam az aszimmetrikus játékok csúcsa! Különféle karaktereket megtestesítve járhatjuk be Marco Polo nyomán a fűszerkereskedelmi utakat. Ezek a karakterek azonban szuper speciális képességekkel rendelkeznek, annyira hogy mindegyikre azt mondanánk: csaló képesség!
Van aki ignorálhat bizonyos szabályt (kocka lehelyezős, de ennek a karakternek nem kell dobnia, akárhogy lerakhatja a kockáit), van aki alapból a célban kezd (és ezzel egy csomó előnyre tehet szert), van aki csak úgy, ingyen kap nyersanyagokat, amiért másoknak komoly árat kell fizetni stb.
És mindezt teljesen jól egyensúlyba hozva! Mindemellett szépen néz ki, az időt azonban itt is rá kell szánni (másfél-két óra)

#5 The Crew: Mission Deep Sea

Kooperatív trick-tacking (magyarul ütés-vivős (sic!)), ahol nem lehet kommunikálni! Bizarr egyveleg mégis zseniálisan jól működik! Ok, ott hazudtam, hogy nem lehet kommunikálni, mert egyféleképpen lehet, az is ötletesen megoldva!
A kártyák meg egyszerűen zseniálisak, 9 kártya 4 színben és mind a kilencen egy-egy easter egg van elrejtve (én csak a sokadik játék után figyeltem fel rá).
Gyors, izgalmas, gondolkodós kártyajáték, szerintem simán klasszikus lesz!

#4 Abyss

Mindig is csodáltam, hogy milyen bátor a játék dobozának grafikája. Sehol egy szöveg, semmi, csak egy mogorva arc.
Egy víz alatti világban kell minél nagyobb befolyásra szert tenni. Ez a világ a kártyákon elevenedik meg előttünk és ott köszön vissza a doboz hangulata.
Minden körben dönthetünk úgy, hogy keresünk egy erős követőt (amivel aztán urakat vehetünk és pontot is érhetnek), de ekkor minden egyes lapot először az ellenfeleinknek kell felkínálni akik megvehetik (ha van miből) és amik nem kellenek, azok mennek a közösbe. Vagy felhúzunk egy paklit a közösből, vagy veszünk urat.
A vásárlást se mindegy hogyan csináljuk, a felhasznált lapokból a legkisebb megmarad, és azok közül majd színenként a legnagyobb ér pontot.
Lehet kicsit bonyolultnak hangzik, de valójában nem az, viszont remek döntési helyzetek elé tud állítani!

#3 Cryptid

Ha van játék ami nagyon meglepett, hát ez az! Egy tisztán logikai társasról beszélünk, amit még nem volt olyan helyzet, hogy ne élveztünk volna!
Akár este a sokadik játék után, fáradtan, akár olyanokkal, akik még sosem társasoztak, akár olyanokkal, akik nem szeretik a logikai játékot, sosem állunk meg egy partynál!
És mindig mindenki építget a kis kockáiból, korongjaiból :-)
Mindenképpen ajánlom, ár-érték arányban is csillagos ötös!

#2 Mage Knight Board Game

A jó öreg Vlaada csak feltűnik ebben a tízesben is!
Egy nagyon összetett, hosszú társasról van szó, ami (amíg nem lesz meg a társasjáték változata) egy remek Heroes of Might and Magic 3 asztali verzió!
Atlantea világát fedezhetjük fel a hősünkkel, fejlődhetünk, szerezhetünk csodás ereklyéket, sereget toborozhatunk, varázslatokra tehetünk szert. Egyszóval minden van itt ami egy jó kalandjátékhoz kell!
Ahogy említettem: bonyolult és ennek megfelelően elég hosszú is. 4 óra könnyen elmehet vele, de egy igazán epic küldetésben akár még több is.
Szóló játéknak, kooperatív verzióban, akár csapat változat vagy csak mindenki mindenki ellen? Mindegyik verzióban különleges élmény!

#1 Ys

És akkor elérkeztünk a No°1-hez!
Sajnos nem kapható, ha a használt piacon rá lehet bukkanni, azonnal le kell rá csapni!
Egy különleges élményem is kapcsolódik hozzá, bármikor játszunk, elfog egy bizsergető érzés.
Licitálós játék (ígérem ez az utolsó a listán :-P), ahol a nagy trükk az, hogy minden egyes körben egyik licitünk nyilvános, a másik viszont nem. Ezen túl tőzsdézni is lehet benne, és elismerem, az a része kicsit bonyolult, még én is sokszor előveszem a szabálykönyvet, hogy hogyan is van ez.
Nagy harc volt az első helyért (mindhárom dobogós játék közel volt egymáshoz), most ebben kumulálódott az izgalmi faktor, mélység, játékidő, élmény a legjobban!

Itt a vége, fuss el végre. Jövőre ugyanekkor, ugyanitt :-)


Mage Knight Board Game Ys Cryptid Race for the Galaxy Scythe Q.E. The Voyages of Marco Polo Orléans Toplista The Crew: Mission Deep Sea 2022 Minden idők legjobbjai Abyss
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
9 + 8 =