Találatok a következő címkére: One Year Challenge

Idei kihívás - újra ostromlom a H csúcsokat!

2019-es kihívás egész jól sikerült, kedvet is kaptam 2020-ra egy - talán - nehezebbre... ...amiről aztán nagy volt a hallgatás.
Nem volt olyan nagyon-nagyon messze a dolog, de be kell vallani, nagy falat volt.
Ez persze több tényezős volt. Egyrészt a COVID miatt elmaradtak a társaskörök (azóta se indítottuk még újra, de ami késik az a gyorsvonat!), másrészt megszületett a negyedik gyermekem. És a többi és a többi.

Node! Mostanában itthon is egyre többet játszunk (és ami még ennél is fontosabb, nem csak az én kezdeményezésemre! :-)), úgyhogy úgy gondoltam újra megpróbálom ezt a kihívást.
Egy kicsit könnyítve természetesen (mert még mindig COVID és Lehelke is csak másfél. És a többi meg a blablabla).
Szóval most lejjebb adom, legyen 9-es H-index (ez ugye 19 játékkal kevesebb, mint a 10-es), és nem határozok meg előre játékokat. Valószínű ez utóbbi lesz az igazi könnyítés. Meglátjuk. Mindenesetre bizakodó vagyok :-)

Szóval hajrá nekem (nekünk), aztán meglátjuk mi sül ki belőle!
Ezen a BGG listán vezetem majd ezt is, és igyekszem viszonylag sűrűn (mondjuk kéthavonta...) összefoglalni, hogy is állok.

Olvass tovább →

Idei kihívás 2020

2019-ben az volt a cél, hogy minden játékommal játszak legalább egyszer. Sikerült is, és élveztem is.

Közben megfogalmazódott egy igény, amiből lett a 2020-as kihívásom. Ez pedig az, hogy milyen jó lenne egy-egy játékot mélyebben megismerni. Amihez elengedhetetlen, hogy többször játszon vele az ember. Ezért az idei célom az, hogy legyen legalább egy 10-es H-indexem. Ez lényegében azt jelenti, hogy idén legalább 10 játékommal szeretnék játszani legalább tízszer.

A családdal össze is állítottuk a listát, hogy miket preferálunk, de nem ez a lista a konkrét cél, csak amolyan iránymutató. Úgy állítottuk össze, hogy azért kihívás is legyen, és ne csak Last Letter, Panic Lab meg Crossfire hosszúságú játékok tegyék ki a 10-es H-indexet :-)
Szóval választottunk 5 darab 45 percnél hosszabbat, és 5 rövidebbet. Ime a lista:

 1. Captain Sonar
 2. Century: Spice Road
 3. Cryptid
 4. Dominion
 5. Dungeon Petz
 6. Pandemic
 7. Photosynthesis
 8. Sagrada
 9. Santo Domingo
 10. Stone Age

A BGG listámat igyekszem rendesen vezetni, szóval ott nyomon lehet követni :-)

Hajrá, nemcsak magamnak, hanem akinek van hasonlója!

Olvass tovább →

2019-es kihívásom - Megérte?

Azon gondolkodtam, vajon megérte-e a 2019-es éves kihívás, amit felállítottam magamnak. Volt benne kihívás az tény, de hogy megérte-e? Lássuk, hogy miért igen :-)

 1. Van egy pár játékom, de vajon kell-e ennyi? Sokan adják-veszik őket, vannak polcsöprések az újaknak. Én még ilyet nem nagyon csináltam, mert mindet jónak tartom. De tényleg azok? Van amivel még sosem játszottam! Ezért is próbáltam ki, hogy vajon tényleg jók-e, és tényleg van-e időm mindre. Van és tényleg jók, így egyelőre nincs szelekció :-)
 2. Jó volt újra átélni olyan játékok nyújtotta élményt, amit nagyon ritkán veszek elő (vagy amit még sose). Néha kell ilyet csinálni, hogy minden előkerüljön.
 3. Illene tudni a játékaim szabályait. Ez meg sok esetben frissítést vagy egyáltalán elolvasást igényel. Nem egyszer fordult már elő, hogy játszanánk egy játékkal, de nem nagyon tudom, hogyan is kell és mire átolvasom a több oldalas szabálykönyvet... akkor inkább előveszünk mást.
 4. Most már legalább tudom, hogy kb tényleg a határon mozgok már a játékmennyiséget illetően.

Főként a 2-es pontot emelném ki, hozzátéve, hogy sokat a gyerekekkel játszottunk végig, bizony, még az igen komplexeket is. És az élményt fokozta, hogy láttam ahogyan taktikázzák, számolgatják, ügyeskedik ki azt a néha 2-2.5 órát.

Viszont év közben többször jött tőlük a kérés, hogy Apa játszunk ezzel vagy azzal, mire én: Nem, mert előbb a kipipálósakat. Így hívtuk azokat, amik még nem kerültek elő az évben. Ez a fajta kényszer nem volt annyira jó, de megszülte a 2020-as célt ;-)
Ezt majd egy másik posztban fejtem ki.

Akinek sok játéka van annak a fenti pontok miatt ajánlom, hogy egyszer próbálja ki ezt a kihívást :-)

A kihíváshoz tartozó bejegyzéseket itt találod.

Olvass tovább →

Idei kihívás - minden kipipálva!

Ezt is megértük, sikeresen abszolváltam a 2019-es társasjátékos küldetésemet. Azért ezt október elején még nem gondoltam volna! Még november elején is erős kételyeim voltak, de november végére már biztos voltam benne, hogy sikerülni fog!
Természetesen nem sikerült volna, ha nem lettek volna a gyerekek, akik sokat segítettek benne :-)

Jöhet a 2020-as kihívás ;-)
Azért vegyük sorjába az utolsó két hónapot!

Olvass tovább →

Idei kihívás - Célegyenesben

Úgy indultam neki a szeptembernek, hogy bizony kemény menet lesz, mert bár a lépést tartani tudtam (elég volt havi 5 új játék, hogy meglegyen a kitűzött cél), de egyre nehezebb játékok maradtak hátra.
Októbert pedig úgy hagytam magam mögött, hogy wow, még túl is teljesítettem! (Mondjuk a legkomolyabb kihívások még hátra vannak :-))
Közben leporoltam pár olyat, amivel már nagyon régen játszottam, és újra rájöttem milyen jó kis játékok ezek!

Node szép sorjában.

Olvass tovább →

Idei kihívás - Lusta nyár

Azt hittem a nyáron majd jól megtolom a szekeret. Hát ez nem jött össze (de így is tartalmas volt a nyár :-)). Sőt, még bővült is a lista, amivel játszanom kell :-O

Node lássuk mi is volt ez alatt a 3 hónap alatt!
Kingdomino rászolgált a sok jó hírre, amit hallottam felőle, kicsikkel, nagyokkal (vegyesen) egyaránt jó játszani.
Hejj, de rég játszottam már a Small World-el! Még 2014 karácsonyán leptem meg magam vele, nagyjából ezzel indult a társasjátékozásom reneszánsza. Azóta sem kopott semmit a játékélmény!
Most megvolt a Dixit is, ha már képeket linkelek, akkor erről mindig az jut eszembe, mikor magával Batmannel játszottam vele. Mondhatom felejthetetlen élmény volt ;-)
Már júliusban jártunk, mikor elővettük a gyerekekkel a The Magic Labyrinth-et, egy innovatív memória játék ajánlom minden szülő figyelmébe.
A havi társaskörön játszottunk a Dominion: Intrigue-el. Rég játszottam már úgy Dominiont, hogy csak egy dobozból vettem hozzá kártyákat. Kicsit talán túl kompetitívre sikeredett lett ez a pakli most :-P
Itt került elő az idei nagy kedvencé avanzsálódott party játék a Crossfire is.
És akkor volt pár új szerzemény.
Egyik legújabb kedvenc - társaskörön is - a Revolution! (amiről bővebben írtam, az elkerülte a rivaldafényben).
A Wingspan minden egyes darabkáján látszik, hogy egy társasjáték szerelmes tervezte!
Az Imperial Settlers-ről meg most már én is megállapíthatom, hogy méltán népszerű tervezése Ignacy Trzewiczek-nek.
És akkor jöjjön az augusztus.
Sikerült két régóta kipróbálásra szánt játékot is elővenni, mindkettő nagy élmény volt! A Cytosis: A Cell Biology Board Game egy nagyon jó oktató játék, nem is tudom találkoztam-e már jobbal, ami ennyire mélyen bele ment az oktatás részbe (most a trivia játékokat nem számítom).
A Cryptid-nek meg az volt a különlegessége, hogy társakörön mutattam a többieknek, csak elfelejtettem a szabályokat (régen olvastam...) és közösen találtuk ki. Végre nem nekem kellett magyarázni :-P Végül mikor minden kikristályosodott (a szabálykönyv alapján természetesen :-)) egyből le is toltunk 3 kört egymás után. Alig bírtuk letenni.
Nagyon kellemes emlékeket idézett fel bennem a Catan Card Game, anno öcsémmel rettentő izgalmas partikat játszottunk!
A Keyflower-ről újfent megállapítottam, hogy zseniálisan ötvözi a sokféle játékmechanikát.
És végre a fiamat is megtanítottam hogyan kell Race for the Galaxy-val játszani :-)

61 / 81

Olvass tovább →

Idei kihívás - Tovább dübörgünk

A havi átlagot bőven sikerült teljesíteni, ráadásul végre sikerült régi kedvenc játékot is elővenni.
A májusi társaskörön volt egy Shadows over Camelot aminek azért is örülök, mert ez beletartozik a top kedvenc játékaim közé, de már nagyon régen volt az asztalon. Az, hogy kikaptunk mellékes, a játékélmény még mindig fenomenális!
Szintén itt próbáltuk ki a Good Cop Bad Cop-ot. A felszerelés kártyákat még szokni kell, de értem miért szertik sokan. Ez is szinesíti a party játék kínálatunkat a társaskörön :-)

Az újak közül rögtön kipróbáltuk a gyerekekkel a The Chameleon-t, ami nekem (egyelőre) jobban bejött, mint az Agent Undercover. Illetve a Codenames: Pictures-t, amit máris előszeretettel kombinálunk a többi Codenames játékkal (alappal vegyesen vagy a duettel, vagy mindhármat :-)).

Jó volt újra próbára tenni a szermmértékemet a Loony Quest-ben és a gyerekekkel vállvetve küzdeni hol a homokvihar fenyegette sivatagban (Forbidden Desert), hol az égő háztömbök között (Flash Point: Fire Rescue).

Építettünk állatkertet a Zooloretto-val és felfedeztünk új tájakat a Carcassonne: The Discovery-ban.

Jó kis hónap volt ez társasjátékos szempontból :-)

46 / 76

Olvass tovább →

Idei kihívás - Nehezedik a dolog...

Az történt, hogy megjött pár játék, amit még tavaly (!!) rendeltem (Meg kettő amit idén, de azt is februárban).
Számszakilag ez azt jelenti, hogy +6 játékkal kell játszak idén, azaz most már havi 6.3-as átlag kellene. Ezt áprilisban is sikerült tartani, de megint leginkább a gyorsabb játékok kerültek elő.
Az áprilisi társaskör témája a kockák voltak, ennek megfelelően előkerült egy régi nagy kedvenc a Boggle, ami nagyban hozzájárult, hogy ma a társasjátékozás az egyik hobbim.
Aztán kikaptam párszor a BANG! The Dice Game-ban, de nem bántam, jó kis partikat játszottunk vele :-)
Illetve kétszer is bennragadtunk az elátkozott templomban, de éjfél körül teljesen jó volt az Escape.

A Last Letter esetében újra rájöttem, mennyire nehéz adott kezdőbetűvel egy odaillőt szót kitalálni egy dixites képről, illetve a Panic Lab-ban (ami az egyik új szerzemény idén) megint beigazolódott, hogy mennyire jó a gyerekek megfigyelő képessége.
Volt még egy Laser Chess (ha nem ismered, ajánlom, feltétlen próbáld ki!), és egy klasszikus a 2005-ös Spiel des Jahres győztese a Niagara.

És akkor lassan tényleg jöhetnek a komolyabbak.

37 / 76

Olvass tovább →

Idei kihívás: populáris március

A márciusi társaskörön a figurák voltak a középpontban, így természetesen a Carcassonne is asztalra került. Igaz kiegészítő nélkül (a gróffal indítottunk ugyan, de nem játszottunk vele). Még mindig kíváló!
Szintén itt volt egy kör Sruvive: Escape from Atlantis! amit szerintem majd részletesebben ismeretetek az Elkerülte a rivaldafény sorozatban.
És végül egy Mission: Red Planet-ben is boldogítottuk egymást :-)

Születésnapomra megleptek egy Jaipur-al. Valamiért anno nehezen tudtam volna elképzelni, hogy megszeretem a kétszemélyes játékokat, manapság ez már természetes, és ezt a Jaipur is csak megerősíti.

A fiaimmal leporoltuk kicsit a The Lord of the Rings: The Card Game paklijainkat, hogy aztán ki is kapjunk az Escape from Dol Guldur küldetésben.

Gyerekekkel bejártunk a Spookies-al egy kisértetkastélyt (ilyenkor mindig eszembe jut, hogy kellene még pár push your luck típusú játék :-)), és alapoztunk kicsit a programozásra a Robot Turtles-el. Sajnos ez annyira nem jó, mint kellene, de pár házi szabállyal egész jól fel lehet tuningolni!

Feleségmnek megtanítottam az Animals on Board-ot, hogy tudja vinni az előkészítősöknek, mert szerintem ideális egy kis matek tanítására ennek a korosztálynak.
Illetve küldtünk szerelmesleveleket Tempest úrnőjének a Love Letters-ben. Ezen mindig meglepődök, hogy mindössze 16 lappal is milyen jó játékot sikerült megalkotni!

Előkerült még egy másik nagy klasszikus a Catan (avagy: The Settlers of Catan). Anno nagy hype volt körülötte, és nekem is tetszett. Kicsit talán rosszabbul öregszik, mint az említett Carcassonne.

És végül, de nem utolsó sorban, céges hétvégén megimsertettem a társasággal a Codenames-t. 10-en játszottuk. És élvezték! Sőt! Pedig eddig úgy gondoltam, hogy 6-nál többel nem élvezetes. Pedig de :-)

30 / 70
Most jön még csak a neheze!

Olvass tovább →

Idei kihívás, végre győzelem Codenames Duett-ben!

A februári társasklubos alkalmon a kockáké (cubes és nem a dices) volt a főszerep. Itt egy Santo Domingo (először játszottam a Silver Train kiegészítővel ami egy jó kis pluszt ad a játékhoz), ami szerintem szerepelni fog az Elkerülte a rivaldafény sorozatban.
És egy Pandemic került elő. Ez utóbbit már veterán játékosokkal (megcsinálták a Pandemic Legacy: Season 1-et), és viszonylag könnyen győzedelmeskedve. Óvatos duhajok voltunk azért, nem a legerősebb fokozaton toltuk.

Végre! Sikerült rábeszélnem a feleségemet, hogy játszon velem egy Codenames: Duett-et. Igaz úgy, hogy a lányomhoz állt csak be a játék második felétől. De működik a kémia. Nagyon is! Gyönyörű győzelmet arattunk! A játék egyébként hihetetlen jó, kétszemélyes kooperatív. Mindenkine melegen ajánlom!

Photosynthesis. Absztrakt játék, tanító témával, gyönyörű kivitelezésben. És jól megmozgatja az agykerekeket. Gyerekekkel játszottunk, és sikerült is megszorongatniuk.

Ha jól számolom 19.

Update! (2019.09.11.) Síelés alatt játszottunk ekkor a Öcsémmel egy Scythe-ot, aztán később megvettem, szóval itt most akkor pótlom :-) Így persze a havi játszott játékok száma is kicsit módosul, de azt most utólag nem módosítottam.

Olvass tovább →